Press "Enter" to skip to content

Vineri, 25 martie, preţul carburanţilor a explodat din nou! Cât costă acum un litru de benzină și motorină la Petrom

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut prețurile și mai mult vineri. Motorina a ajuns mai scumpă cu peste 30 de bani pe litru în ultima săptămână.

Benzina și motorina vândute în stațiile Petrom s-au scumpit cu zece bani pe litru. Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, spre exemplu, avea astăzi un preț al motorinei standard de 8,21 lei / litru, iar benzina standard costa 7,83 lei / litru.

Aceasta este a patra scumpire din această săptămână. În total, motorina s-a scumpit cu 33 de bani pe litru, iar benzina cu zece bani pe litru – este prima scumpire pentru benzină din această perioadă. Scumpirile din ultimele zile vin după o perioadă de trei zile consecutive de ieftiniri, în care prețurile scăzuseră cu 25 de bani pe litru, potrivit Economica.

Prețurile carburanților depind de doi mari factori: cotațiile internaționale de referință pentru cotațiile produselor petroliere din zona geografică (în cazul României Platt’s Med), care depin în principal de cotațiile petrolului, și de politica de taxare de pe fiecare piață, la care de adaugă componente locale – costuri logistice și operaționale nivelul salarizării, etc.

Cotațiile au început să urce de mai bine de o săptămână, după ce prețul petrolului a scăzut de la 130 la 98 de dolari pe baril. Vineri, barilul de petrol Brent se tranzacționa la 119 dolari, pe fondul unui mix de factori, de la incertitudinile referitoare la un embargiu asupra livrărilor de petrol rusesc, la dezechilibrele din piață.

La nivel european și chiar global piețele sunt într-un deficit de motorină, de aceea acest combustibil se scumpește accentuat. Traderii mari vorbesc despre un “deficit sistemic” și nu se sfiesc să enunțe o posibilă raționalizare a acestui carburant în Europa, mai ales în situația în care livrările de petrol și produse rafinate din Rusia vor fi restricționate. Puteți citi despre acest lucru AICI

Mai mult, mare parte a livrărilor de țiței care ajungea din zona caspică în Marea Neagră a fost oprită pe litoralul rus al Mării Negre, din cauza unor avarii la un terminal petrolier, iar situația din zona noastră, oricum destul de complicată din cauza efectelor războiului din apropiere, s-a complicat și mai mult.

Petrom este liderul pieței de distribuție a carburanților, cu o rețea de 400 de stații propii operate la nivel național.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page