Press "Enter" to skip to content

Vești proaste pentru toți românii! În curând vom da mai mulți bani pe aceste medicamente

Scumpirile din ultima perioadă au ajuns să afecteze absolut orice sector. Astfel, din nefericire, și industria Pharma se va scumpi. Medicamentele vor costa mai mult.

Și industria Pharma de la noi din țară s-a confruntat deja cu provocări uriașe din cauza pandemiei de coronavirus. Deși România este cunoscută pentru cele mai mici prețuri la medicamente, în următoarea perioadă trebuie precizat că vor fi înregistrate unele creșteri. Atenție, doar la anumite categorii.

Producătorii de medicamente se plâng că suportă cu greu toate scumpirile care au loc pe bandă rulantă. Reamintim că aceștia trebuie să plătească și taxa clawback. 

Iată ce alimente se vor scumpi

Toate aceste scumpiri se vor reflecta, la fel cum se întâmplă și în alte industrii, în prețurile de la raft. Românii vor plăti mai mult pentru anumite tipuri de medicamente.

Simpna Cocoș, președintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din Romania, a precizat care sunt medicamentele care se vor scumpi. Astfel, românii vor scoate mai mulți bani din buzunar pentru medicamentele care nu au prescripție medicală. Pentru cele cu prescipție, producătorii nu pot include modificări în prețul medicamentelor. De ce? Fiindcă în România prețul medicamentului este reglementat.  

„Probabil că mulţi dintre producători vor încerca să reflecte în prețul final al medicamentului o parte dintre creșterile de prețuri la utilități sau la materiile prime”, a spus Cocoș.

Se pare că materiile prime folosite pentru producerea medicamentelor s-au scumpit cu până la 60%. Prețul pentru foliile de aluminiu folosite la ambalare, cu 20%. De asemenea, prețul pentru prospecte și ambalaje a crescut cu 15%. 

Scumpiri pe bandă rulantă în România

Creșteri majore s-au înregistrat, de asemenea, și la transportul maritim și aerian, cu 300, respectiv 250%. Toate aceste creșteri au un impact major în industria farma de la noi din țară. Pe lângă toate astea, această industrie se mai confruntă și cu taxa clawback.

 „Este o taxă pe care producatorii o plătesc pentru medicamentele compensate. Din păcate, aceasta taxa se aplică la pretul de raft al medicamentului, preț final, care înglobează și marjele distribuitorilor și ale farmaciilor. Deci, practic, un producător de medicamente ajunge să plătească o taxă de 28% pentru fiecare medicament compensat, dacă este compensate 100%”, a mai spus preşedintele APMGR.  

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page