Press "Enter" to skip to content

Un bărbat din Olt a murit după ce a mâncat pește preparat în casă. Doctorii nu au găsit în spitale serul salvator

Un bărbat din județul Olt a murit infectat cu toxină botulinică, după ce a mâncat pește prins de el, preparat în casă.

Pacientul a fost internat mai multe zile la spitalul județean din Slatina, însă abia după câteva zile doctorii au reușit să îi pună diagnosticul. Ulterior au cerut ser antibotulinic în alte spitale din țară, dar nu au găsit dozele necesare.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Slatina pentru că respira greu și tușea. Abia după ce rudele au spus că mâncase pește gatit în casă, cel mai probabil marinat, doctorii au ridicat suspiciunea de botulism.

Cristina Neacșu, fiica pacientului: A încercat și o conservă din comerț, nu a fost bună și apoi a mâncat pește din casă.

Medicii de la Slatina au trimis probe la Institutul Cantacuzino, iar diagnosticul a fost confirmat. Au încercat apoi să găsească serul antibotulinic, însă spun ei, nu au reușit. Starea bărbatului s-a înrăutățit, iar 6 zile mai târziu s-a stins în secția de terapie intensivă.

Florin Popa, director medical Spitalul Județean de Urgență Slatina: „Am încercat să facem rost de ser antibotulinic, s-a sunat, s-a luat legătura în centrele mari, la Instititutul Matei Balș, Victor Babeș în Timișoara, la Spitalul Județean de Urgență din Arad, din păcate nu s-a reușit, nu aveau nici colegii din marile centre acest ser.”

Ministrul Sănătății spune că în țară acest ser nu există în cantități mari pentru că are un termen de valabilitate redus. De regulă îl cumpărăm din Republica Moldova. Dar potrivit oficialului ar trebui să fie măcar în spitalele de boli infecțioase.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, cauzată de cea mai puternică toxină cunoscută, toxina botulinică. Aceasta este produsă de bacteria clostridium botulinum prezentă în mediul înconjurător în plante, sol, fructe ori legume. Pentru om poate fi extrem de periculoasă, așa că botulismul este considerat o urgență medicală.

Simptomele specifice botulismului pot apărea la câteva zile după ce toxina a ajuns în organism.

Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș: „Simptome digestive la început și apoi neurologice. Dureri abdominale, constipație, sunt lucruri care seamană cu alte afecțiuni. Neurlogic, în momentul în care vorbești de paralizie, cu dificulate de respirație și când ajungi cu aceste complicații în terapie, e un moment destul de tardiv.”

Pentru a preveni astfel de situații este important ca alimentele să fie foarte bine pregătite. Prepararea la temperaturi de peste 70 grade Celsius este cea mai sigură metodă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page