Press "Enter" to skip to content

ULTIMA ORĂ! RUSIA A ATACAT UCRAINA!

Armata ucraineană spune că forțe rusești de ocupație au tras într-un sat din regiunea Luhansk, transmite Reuters. Astfel de incidente au avut loc de mai multe ori în ultimii opt ani, dar acesta are loc după ce Rusia a masat peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor Ucrainei.

Criza din Ucraina. Separatiștii proruși și forțele ucrainiene se acuză reciproc că au deschis focul în estul Ucrainei. OSCE confirmă că s-au tras obuze. Potrivit guvernului de la Kiev, forțele separatiste din estul țării au tras focuri de artilerie, lovind inclusiv o grădiniță, fără să fie consemnate victime.

Luhansk este controlată de rebelii proruși din 2014. Separatiștii susținuți de Rusia în estul Ucrainei au acuzat joi forțele Kievului că au bombardat teritoriul lor de patru ori în ultimele 24 de ore.

Afirmațiile despre bombardamente au fost făcute într-o declarație emisă de reprezentanții autoproclamatei Republici Populare Luhansk.
Ucraina a negat că a bombardat pozițiile separatiștilor din estul țării. „În ciuda faptului că s-a tras asupra pozițiilor noastre cu arme interzise, inclusiv cu artilerie de 122 mm, trupele ucrainene nu au deschis focul ca răspuns”, a declarat un ofițer de presă al armatei ucrainene.

Unii lideri occidentali se tem că Rusia va fabrica un incident pentru a demara o invazie în Ucraina.

Separatiştii din estul Ucrainei, susţinuţi de Rusia, au acuzat, joi, forţele guvernamentale că au deschis focul asupra teritoriului lor de patru ori în ultimele 24 de ore şi au spus că încearcă să stabilească dacă atacurile s-au soldat cu victime, transmite Reuters.

Afirmaţiile referitoare la bombardamente au fost făcute într-o declaraţie emisă de reprezentanţii autoproclamatei Republici Populare Lugansk. Potrivit declaraţiei, forţele ucrainene au folosit mortiere, lansatoare de grenade şi mitraliere în patru atacuri diferite, joi.

„Forţele armate ale Ucrainei au încălcat în mod brutal regimul de armistiţiu, folosind armament greu, care, conform acordurilor de la Minsk, ar trebui retras”, se arată în comunicat.

Ministerul Apărării al Ucrainei nu a putut fi contactat pentru declaraţii în această privinţă.

Nu a fost clar cât de grave au fost consecinţele şi nu a existat nicio reacţie imediată din partea Ucrainei sau a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), care monitorizează situaţia din estul Ucrainei, dar care şi-a retras unii dintre supraveghetori în ultimele zile.
Astfel de incidente au avut loc în repetare rânduri în ultimii opt ani, dar ultimul de acest fel vine după ce Rusia a adunat peste 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina, în timp ce a cerut NATO să se angajeze să nu accepte Kievul ca membru al alianţei.
Liderii occidentali au avertizat că vor aplica noi sancţiuni Moscovei în eventualitatea unui atac în Ucraina, dar Kremlinul dezminte orice potenţială invazie.

Serviciile secrete americane au afirmat la începutul acestei luni că Rusia ar putea inventa un pretext fals pentru o invadare a Ucrainei, însă Rusia a respins şi această afirmaţie.
SUA a afirmat, joi, că Rusia şi-a consolidat prezenţa militară la graniţa cu Ucraina cu încă 7.000 de soldaţi, în pofida anunţului Moscovei de retragere parţială.

Camera inferioară a Dumei de Stat de la Moscova a votat, marţi, două rezoluţii pentru recunoaşterea independenţei celor două republici separatiste autoproclamate din estul Ucrainei.
Kremlinul a semnalat că Putin nu are planuri să facă acest lucru curând.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page