Press "Enter" to skip to content

Tradiții și obiceiuri de Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii 2023. Ce este interzis să faci, e mare păcat

De cele mai multe ori, lăsata secului pentru începutul postului Adormirii Maicii Domnului 2023 are loc pe data de 31 iulie, în fiecare an. În cazul în care această dată pică miercurea sau vinerea, Lăsata secului se va lăsa cu o seară înainte, pe data de 30 iulie. Aflați în rândurile următoare ce tradiții și obiceiuri de Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii 2023 sunt respectate cu strictețe de creștini.

Tradiții și obiceiuri de Lăsata secului pentru Postul Adormirii Macii 2023

Adormirea Maicii Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 15 august. Este una dintre cele mai importante sărbători din an, fiind trecută în Calendarul Ortodox cu cruce roșie. Credincioșii țin un post care durează două săptămâni înainte de prăznuirea Adormirii Maicii Domnului, iar acesta va începe pe data de 1 august anul acesta.

În popor, postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut ca și Postul Sfintei Mării sau Sântămăriei. Postul îi pregătește pe credincioși pentru cele două praznice mari din august. Este vorba despre Schimbarea la Față și Adormirea Maicii Domnului.

Postul este unul greu, credincioșii având doar o singură zi în care au dezlegare la pește, la sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului. În rest, pe toată perioada postului nu se consumă deloc ouă, lapte și carne.

Pe toată perioada postului, este bine ca femeile gravide să se roage pentru a avea o naștere ușoară și pentru a avea sufletul mântuit. De asemenea, Biserica recomandă ca, în această perioadă de post, să fie citită zilnic rugăciunea „Paraclisul Maicii Domnului”.

Ce trebuie să faci de Lăsata secului pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

În dimineața zilei de Sfânta Maria, femeile merg la biserică și împart struguri, faguri de miere și prune, apoi merg în cimitir pentru a tămâia mormintele. Totodată, cei care aveau multă vie obișnuiau să tocmească paznici.

Tot în această zi, bărbații schimbau pălăria cu căciula, iar cei care erau văzuți cu pălărie după data de 15 august erau ironizați. O altă tradiție interzice scăldatul în apa râurilor și dormitul pe prispă.

Oamenii nu au voie să aprindă focul cu două zile înainte de Sfânta Maria Mare. Cei care nu respectă această tradiție, riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc acareturile. Perioada dintre cele două Sântămării este considerată de către agricultori un timp optim pentru semănăturile de toamnă.

Rugăciune către Maica Domnului

O, Preacurată Maică a Domnului, a puterilor de sus, împărăteasa cerului și a pământului, atotputernică apărătoare și tărie a noastră, primește această cântare de laudă și de mulțumire de la noi, nevrednicii robii tăi. Înalță rugăciunile noastre la tronul lui Dumnezeu și Fiul tău, ca să fie milostiv nedreptăților noastre. Să adauge harul Său tuturor celor ce cinstesc preacinstit numele tău și cu credință și cu dragoste se închină făcătoarei de minuni icoanei tale. Că nu suntem vrednici să fim miluiți de Dânsul și pentru aceasta năzuim la tine, că ești acoperitoarea noastră și grabnică ajutătoare.

Auzi-ne pe noi, cei ce ne rugăm ție; ocrotește-ne pe noi cu atotputernicul tău Acoperământ și cere de la Dumnezeu Fiul tău să dea păstoriților noștri sfințenie, ca să privegheze și să ocârmuiască sufletele noastre; ocârmuitorilor de orașe, înțelepciune și putere; judecătorilor, dreptate și necăutare la față; învățătorilor, minte și smerită înțelepciune; asupriților, răbdare; asupritorilor, frică de Dumnezeu; celor mâhniți, răbdare și bucurie duhovnicească; neînfrânaților, înfrânare; și nouă, tuturor, duhul înțelepciunii și al cucerniciei, duhul milostivirii și al blândeții, duhul curăției și al dreptății. Așa, Doamnă preasfântă, milostivește-te asupra noastră și asupra neputinciosului tău popor.

Pe cei rătăciți povățuiește-i pe calea cea bună, pe cei bătrâni îi sprijinește, pe prunci îi păzește și pe noi, pe toți, ne apără și ne ocrotește cu milostivirea ta. Pe toți, scoate-ne din adâncul păcatului și ne luminează ochii inimii noastre spre căutarea mântuirii. Milostivă fii nouă aici, în această viață, iar la înfricoșătoarea judecată să te rogi pentru noi către Fiul tău și Dumnezeul nostru. Că tu, Doamnă, ești slava celor cerești și nădejdea pământenilor. Tu ești, după Dumnezeu, nădejdea și apărătoarea noastră, a tuturor celor ce ne rugăm ție cu credință. Deci ne rugăm ție, Atotputernică ajutătoarea noastră, și ție ne predăm pe noi înșine, unul pe altul și toată viața noastră, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Împărăteasa mea cea preabună și nădejdea mea, Născătoare de Dumnezeu, primitoarea săracilor și ajutătoarea străinilor, bucuria celor mâhniți și acoperitoarea celor necăjiți, vezi-mi nevoia, vezi-mi necazul, ajută-mi ca unui neputincios, hrănește-mă ca pe un străin; necazul meu îl știi, deci dezleagă-l precum voiești, că n-am alt ajutor afară de tine, nici altă mângâiere bună, ci numai pe tine, Maica lui Dumnezeu, ca să mă păzești și să mă acoperi, în vecii vecilor. Amin.

Preacurată Doamnă Stăpână, de Dumnezeu Născătoare Fecioară, care poți face tot binele, primește aceste cinstite daruri, care se cuvin numai ție, de la noi nevrednicii robii tăi, Ceea ce ești aleasă din toate neamurile și te-ai arătat mai înaltă decât toate făpturile cerești și pământești. Căci pentru tine a fost cu noi Domnul puterilor și prin tine am cunoscut pe Fiul lui Dumnezeu și ne-am învrednicit de Sfântul Trup și de Preacuratul Lui Sânge. Pentru aceasta fericită ești în neamurile neamurilor, ceea ce ești de Dumnezeu fericită, mai luminată decât heruvimii și mai cinstită decât serafimii. Și acum, Preasfântă Stăpână de Dumnezeu Născătoare Fecioară, întru tot lăudată, nu înceta a te ruga pentru noi, nevrednicii robii tăi, ca să ne izbăvim de sfatul celui înșelător și de toată primejdia, și să fim păziți nevătămați de toată lovirea cea înveninată a diavolului; ci până în sfârșit cu rugăciunile tale păzește-ne pe noi neosândiți. Ca prin paza și cu ajutorul tău fiind mântuiți, slavă, laudă, mulțumită și închinăciune, pentru toate să înălțăm, Unuia în Treime Dumnezeu, Ziditorul tuturor, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page