Press "Enter" to skip to content

Supermarketurile ar putea fi închise în zilele de duminică. Un proiect de lege ar putea să mute marile magazine în afara orașelor

Un proiect de lege inițiat de doi parlamentati PNL ar putea să îi țină pe români departe de supermarketuri. Marile magazine ar putea fi închise în timpul weekend-ului, când cei ma mulți oameni merg la cumpărături.

Un proiect de lege inițiat de doi parlamentari PNL urmărește limitarea accesului românilor în marile magazine. Propunerea legislativă presupune ca supermarketurile să fie închise în zilele de duminică și chiar relocate la o distanță de cel puțin cinci kilometri în afara orașelor. Reprezentanții marilor magazine au explicat că acest proiect legislativ ar putea duce la multe concedieri, dar și la pierderi semnificative în bugetul de stat,

Propunerea legislativă are drept scop modificarea și completarea Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Cei doi parlamentari PNL au propus o definiție clară a supermarketului, care este descris drept „o unitate de vânzare cu autoservire ce oferă o gamă extinsă de produse alimentare și nealimentare și care are o suprafață minimă de 800 mp”. Aceasta este doar una dintre prevederile incluse în proiectul de lege.

Care o să fie programul de funcționare ale supermarketurilor

O altă propunere a parlamentarilor liberali se referă la programul de funcționare săptămînal al marilor magazine. În proiectul de lege se precizează că acestea ar trebui să fie deschise de luni până vineri între orele 8 și 22, iar sâmbăta între orele 8 și 14. Supermarketurile ar urma să fie închise în zilele de duminică. De asemenea, un alt aspect important din propunerea legislativă este că marile magazine ar trebui să se afle în afara orașelor, la o distanță de minim cinci kilometri față de marginea acestora.

Mai mult decât atât, proiectul de lege aduce și o nouă obligație pentru marile magazine din România. „Supermarketurile sunt obligate sa pună la dispoziția producătorilor români zone speciale de desfacere a produselor alimentare, separat de produsele de import și să asigure spații speciale producătorilor români pentru contractarea produselor românești, sub forma unor birouri specializate”, se precizează în propunerea legislativă a celor doi parlamentari PNL. În acest moment, aproape toate magazinele mari din țară au următorul program de funcționare:

  • Luni – sâmbătă între orele 7:00 – 21:00/22:00,
  • Duminică între orele 08:00 – 19:00/20:00.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page