Press "Enter" to skip to content

Sigur nu știai! Ghioceii sunt protejați prin lege, ce nu ai voie să faci

Știai că ghioceii sunt o specie pe cale de dispariție? Nu te-ai fi gândit, dacă iei în considerare că în fiecare oraș al țării, colțurile străzilor sunt pline de vânzători ambulanți care comercializează aceste flori din ianuarie și până la sfârșitul lui martie. E bine de știut că, prin cumpărarea lor, riști să încalci legea. Cum e posibil? Ei bine, îți explicăm în continuare de ce ghioceii sunt protejați prin lege.

Există țări din Europa unde ghioceii sălbatici sunt astăzi o specie ”aproape amenințată”, ”vulnerabilă” sau ”pe cale de dispariție”. Asta se datorează comerțului abuziv. La fel ca în țara noastră, acolo s-au cules ghiocei pentru a fi vânduți, însă în locul lor nu a mai rămas nimic.

În România, atât culesul masiv de ghiocei, cât și defrișările, fac să fie vulnerabile. Ghioceii au nevoie de anumite condiții: solul și umiditatea potrivite, pentru a crește, iar dacă au fost tăiați copacii, se pierd nutrienți, se pierde umbra, iar ghioceii nu mai cresc. 

Ciclul vieții plantei se întrerupe după ce ghioceii sunt culeși, pentru că nu se îmnulțesc decât prin bulbi. 

Legile care protejează ghioceii

La nivel internațional, există legi care interzic comerțul cu ghiocei, însă legea nu prea se aplică la noi. Puțini știu, totuși, că inclusiv în România există legislație care prevede ca orice comerciant al acestor plante este obligat să dețină un aviz de mediu pentru a dovedi că sunt plante de cultură. Problema este că vânzătorii ambulanți nu au culturi de ghiocei, ci îi culeg din locuri unde aceștia se dezvoltă peren.

Ghioceii sunt protejați prin legile: 

Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice

Directiva Consiliului Europei 92/43 EEC referitoare la conservarea habitatelor naturale si a florei si faunei salbatice

Lista Roșie de Specii Protejate a IUCN: Galanthus nivalis

Convenţia internaţională de comercializare a speciilor animale şi vegetale (CITES) interzice comercializarea ghioceilor între state, pentru că s-a decis: specia încă nu este pe cale de dispariţie, dar trebuie să se introducă unele reguli pentru evitarea stării critice a populaţiei.

De exemplu, în Ungaria, speciei i s-a atribuit valoarea noţională de 10.000 forinţi, iar dacă vânzătorul nu poate dovedi că florile provin din grădina proprie, e obligat să plătească  10.000 forinţi pentru fiecare fir de ghoicel. 

“The International Union for Conservation of Nature Red List of Threatened Species este cel mai cuprinzator inventar la nivel global care mentioneaza starea de conservare a speciilor biologice. Si da, ghiocelul este si el mentionat: Galanthus nivalis. Cei de la IUCN au precizat faptul ca supravietuirea multor specii de ghiocei este amenintata din cauza distrugerii habitatului si colectarii pentru comertul horticol. Pe scurt, s-a ajuns in aceasta situatie din cauza culesului excesiv si a defrisarilor continue. Bineinteles, pe langa culesul excesiv, o alta problema existenta este ruperea lui cu tot cu radacina, astfel ca popularea devine din ce in ce mai dificila. Ah, si inca ceva: in anul 2000 Romania a exportat si 41 kg de ghiocei (cifra raportata catre CITES (CITES este un tratat multilateral pentru protejarea plantelor și animalelor pe cale de dispariție). Si stati asa, ca am gasit si Ordonanța de urgență nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, in care, in cadrul art. 52 este mentionat, printre altele: constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni sau un an sau cum amenda savarsirea urmat. fapte —- sarim pana la litera g) “capturarea sau uciderea speciilor de faună sălbatică prevăzute în anexele nr. 5 A, 5 B, 5 C, 5 D și 5 E …..”. In cadrul Anexei 5A la lit. b) este mentionat Galanthus nivalis (Ghiocel alb)”, scrie Flavia Florean pe Instagram.

Mai multe informații despre Ghioceii protejați legal apar și pe pagina de Facebook Ierburi Uitate.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page