Press "Enter" to skip to content

Secretele lui Radu Anton Roman. Reteta pentru varza murata perfecta!

Bucurați-vă de o delicioasă varză murată! Reteta noastră specială provine de la regretatul Radu Anton Roman și a fost împărtășită cu toți.

Câte verze încap în butoi (cam 20-25, să zicem)20 crenguțe de mărar uscat10 rădăcini de hrean10 legături de cimbru uscat1 cană cu boabe de piper4-5 pumni de boabe de porumb3-4 gutui galbeneSare, cam 1,5 kg, grunjoasă

Cum se prepara:

Lăsați varza afară timp de aproximativ 15 zile, până se înmoaie puțin și se frăgezesc. Butoiul se opărește și se lasă o zi cu apă și var nestins (1 kg) ca să se curețe. Apoi se spală în câteva ape, dar musai aflate în fierbere.

Capacul butoiului (sau o placă de lemn) se opărește bine. Pe fundul butoiului, în care ați așezat în pivniță, presărați un strat de sare, foi de varză, un pic de cimbru, mărar, boabe de porumb și câteva felii de gutui.

Curățați capetele de varză de frunzele rele și ciupiți-le pe cocean. Apoi le așezați în butoi, cu coceanul în sus și le presărați cu sare. Potriviți și rădăcini de hrean, mărar, porumb și cimbru, piper și felii tari de gutuie. Apoi adăugați alt strat de verze, la fel, strat după strat, până umpleți butoiul. În dreptul cepului, fixați o placă din crenguțe de mărar pentru a nu se astupa, pentru a se putea fermenta.

Ultimul strat este de sare. Așezați capacul (placa) și apăsați cu o cărămidă curată și bine îngrijită. Varza va lăsa mai multă apă în acest fel.

Acoperiți butoiul cu un ștergar curat și lăsați-l în pace timp de o zi și o noapte. Dacă varza nu a lăsat suficientă apă să o acopere, adăugați apă fiartă și răcită, câtă este necesară pentru a o acoperi cu o palmă.

După o săptămână, faceți prima fermentare: goliți butoiul prin cep, vânturând zeama și turnând-o înapoi în butoi. Gustați zeama și adăugați sare în funcție de gust: fie mai multă sare, fie mai multă apă fiartă. Ștergeți butoiul, capacul și piatra cu un ștergar umed înămuiat în rachiu tare.

Faceți fermentarea de câteva ori, o dată pe săptămână, până când varza a devenit suficient de acră. Apoi, la fiecare 10-20 de zile, refaceți fermentarea, în funcție de cât de cald sau rece este. Este delicioasă după 3 săptămâni.

Acum puteți savura aceasta delicatesă fermentată învingând rezistența timpului. Poftă bună!

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page