Press "Enter" to skip to content

Se dau aproape 500 de euro, timp de 20 de ani, de la stat, pentru această categorie de români. Ce trebuie să faci ca să primeşti banii

Mircea Fechet, ministrul Mediului, a declarat că în şedinţa de guvern de joi, 2 noiembrie 2023, va introduce o ordonanţă de urgenţă care vizează păşunile, care erau eligibile pentru a fi împădurite şi care peste noapte au pierdut această calitate.

Se dau aproape 500 de euro, timp de 20 de ani, de la stat, pentru această categorie de români. „În Parlament, un grup de parlamentari. nici nu mai contează de la ce partid erau, au decis că mai bine scoatem scoatem păşunile din suprafeţele care să fie împădurite”, a declarat ministrul în emisiunea „Proiect de ţară: România”, de la Prima News. Mircea Fechet susţine că acest lucru avea sens pentru anumite tipuri de păşuni, cu înaltă valoare ecologică care într-adevăr ă trebuie să rămână aşa cum sunt şi ar fi o pierdere din punct de vedere al mediului să le transformăm în păduri.

„Cu asta pot fi de acord însă în acelaşi timp sunt foarte multe păşuni care astăzi nici animalele nu mai pasc, nici nu mai coseşte nimeni de acolo nimic, sunt degradate şi se împăduresc oricum natural şi pentru acele suprafeţe n-avem niciun motiv să nu le împădurim”, a spus Mircea Fechet, care a precizat că există finanţare în PNRR pentru toate cheltuielile legate de împădurire. Ministrul a adăugat că pentru a împăduri un hectar de stejar împreună cu ce lucrări silvice trebuie să faci în fiecare an timp de vreo şase ani de zile ajungi la vreo 20.000 de euro pentru fiecare hectar. Ulterior, beneficiarul primeşte în fiecare an de la Ministerul Mediului o sumă de 456 de euro, timp de 20 de ani, numită primă de sechestrare a carbonului.

„Cu alte cuvinte extindem suprafaţa împădurită a României şi încercăm să compensăm acest lucru, pentru că altfel oamenii fie le-ar lăsa păşuni şi primesc acolo o subvenţie fie le-ar lăsa nelucrate. (..) Am discutat şi cu primul-ministru şi vom găsi soluţia juridică să o facem prin ordonanţă de urgenţă iar sume deocamdată avem pentru că la capitolul împăduriri avem peste un miliard de euro bani din grant, nu din împrumuturi, sunt banii pe care îi primim de la Uniunea Europeană şi nu trebuie să mai dăm nici un euro înapoi şi care aşteaptă să fie cheltuiţi la biodiversitate”, a mai declarat Mircea Fechet.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page