Press "Enter" to skip to content

Sărbătoare nouă, cu cruce roșie, în Calendarul Ortodox. Anunțul oficial al BOR

Anunț important pentru credincioșii ortodocși. Calendarul Ortodox va fi îmbogățit oficial cu o nouă sărbătoare pe care Biserica o va marca așa cum se cuvine. Este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie, după cum au anunțat reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

O nouă sărbătoare pentru credincioșii ortodocși

Cuvioasa Teofana Basarab, fiica lui Basarab I, a fost înscrisă în sinaxarul sfinților din România în urma unei decizii a patriarhiei Române. Sărbătoarea va avea loc, anual, pe 28 octombrie și va fi marcată în Calendarul Ortodox cu o cruce roșie. Aceasta este cea dintâi monahie de neam românesc cunoscută.

Condacul, glasul al 8-lea, podobie: Apărătoare Doamnă…

Pe Cuvioasa Teofana să o lăudăm, pe odrăslirea cea din neamul Basarabilor, că aceasta, lepădând slava cea deșartă și răbdând multe necazuri și întristări, nevoinţe pustnicești a luat asupra sa; căreia să-i cântăm: Bucură-te, Maică prealăudată!

Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei a aprobat canonizarea Cuvioasei Teofana Basarab în ședința de miercuri, 16 februarie 2022, care s-a desfășurat la Reședința Patriarhală din București, sub conducerea Patriarhului Daniel.

S-a decis, astfel, ca pe data de 28 octombrie să fie sărbătorită Sfânta Cuvioasă Teofana Basarab. În aceeași zi este prăznuit și Sfântul Iachint de Vicina și se ține post.

Cine a fost Teofana Basarab – canonizată de Biserica Ortodoxă Română

Teofana a fost fiica lui Basarab I, prima monahie de neam român din istorie. Cuvioasa Teofana Basarab de la mănăstirea Albotina (Vidin) a fost contemporană cu Sfântul Ierarh Grigorie Palama și ucenică a Sfântului Cuvios Teodosie Isihastul. Este cea dintâi monahie de neam român cunoscută în istorie. Ziua de prăznuire a acestei sfinte va fi 28 octombrie, când o serbează românii din Timocul bulgăresc și sârbesc.

Alături de soțul ei, țarul Ivan Alexandru, Teofana a ctitorit mănăstiri și biserici, iar pe altele le-a restaurat, toate acestea într-o epocă în care isihasmul era în plină dezvoltare.

Nu se cunoaște cu exactitate data la care Cuvioasa Teofana Basarab a trecut la cele veșnice. Tradiția spune că ea a fost îngropată în fața altarului bisericii săpate în stâncă de la Mănăstirea Albotina, loc în care a viețuit pentru o perioadă lungă de timp.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page