Press "Enter" to skip to content

Samsarii, alungaţi din piaţă! Autorităţile iau măsuri, ţăranii protejaţi. Primul oraş care a scăpat de intermediari

Până aici le-a fost. Autorităţilor şi ţăranilor le-a ajuns, nu mai suportă situaţia. Samsarii, alungaţi din pieţe. Un mare oraș din România scapă de samsarii care apar în piețe.

Măsura radicală a fost luată din iulie 2022.

Braşovenii au scăpat de samsari

Cel puţin la nivel teoretic, autorităţile din Braşov au scăpat de samsari încă din vara trecută. Cea mai importantă regulă instituită acolo este că, odată cu atribuirea locurilor de vânzare în pieţe, producătorii vor trebui să-şi dea acordul pentru ca angajaţii Serviciului de administrare pieţe să poată verifica, la faţa locului, o serie de informații esențiale.

Fiecare comerciant trebuie să prezinte suprafeţele de teren pe care cultivă legumele şi fructele, cantităţile obţinute, iar în cazul produselor lactate, numărul de animale pe care le deţin.

În plus, toate documentele vor fi verificate în original, pentru a nu putea fi contrafăcute, scrie publicația Bună Ziua Brașov.

”În cazul în care se constată că produsele comercializate nu au fost recoltate de pe proprietatea celui care le vinde sau calitatea produselor nu este conformă, aceştia, pe lângă amendă, îşi vor pierde şi dreptul de a vinde în pieţele publice din Braşov”, notează sursa citată.

Cum se atribuie tarabele în pieţele din Braşov

Administratorii piețelor vor stabili o metodologie de calcul a acestor cantităţi, pentru a elimina posibilitatea celor care deţin suprafeţe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, de toate tipurile, pentru că deţin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul fără a ţine cont de cantităţile şi tipurile de produse care pot fi cultivate.

Toate produsele comercializate trebuie să fie obţinute în exploataţia proprie, dar pot fi comercializate şi preparate din legume şi fructe, cu condiţia ca ingredientele/materiile prime să fie tot din producţia proprie, iar manopera să aparţină tot producătorului.

În urma aprobărilor acestor reguli şi a controalelor, din 50 de producători, doar 3 au fost găsiţi în neregulă. Alţi 8 au renunţat singuri la tarabă
Până în prezent, au fost verificate aproximativ 50 de gospodării din cele 3 judeţe, iar în majoritatea situaţiilor s-a constatat că legumele şi fructele comercializate provin de pe terenurile deţinute de cei care le comercializau, iar documentele existente la primării erau conforme.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page