Press "Enter" to skip to content

România, în alertă după anunţul lui Putin privind mobilizarea pentru războiul din Ucraina? Populaţia avertizată că avioane al Forțelor Aeriene Române vor executa zboruri la mică înălţime

Președintele Klaus Iohannis: ”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin”

Într-un mesaj transmis pe Twitter, șeful statului a afirmat că România ”condamnă” măsurile anunțate de Putin, în ”escaladarea” războiului cu Ucraina.

”România condamnă cu fermitate anunțul președintelui Putin despre următorii pași ai Rusiei, în escaladarea războiului său ilegal împotriva Ucrainei. România își reiterează apelul către Rusia, să oprească imediat agresiunea împotriva Ucrainei și să își retragă complet toate forțele armate.” – a transmis Klaus Iohannis.

Vladimir Putin a anunțat mobilizare militară parțială în Rusia

Vladimir Putin a lansat, miercuri dimineață, amenințări fără precedent, într-un discurs în fața națiunii, primul de la începutul războiului din Ucraina.

Putin a declarat că Rusia este pregătită să utilizeze „toate mijloacele sale de apărare, inclusiv nucleare, pentru a se apăra”.Liderul de la Kremlin a mai anunțat și mobilizarea parțială a rezerviștilor ruși pentru a suplimenta forțele din așa-numita operațiune specială.

Putin a spus că doar militarii în rezervă vor fi încorporați, în primul rând cei care au făcut serviciul militar și au experiență. Înainte de a fi trimiși la război, aceștia vor urma o pregătire suplimentară.

La scurt timp după acest anunț, rușii au început să se grăbească să cumpere bilete de avion pentru a pleca din țară.

Premierul Nicolae Ciucă şi-a exprimat speranţa ca tensiunile din regiune să nu escaladeze după anunţul preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind mobilizarea rezerviştilor pentru războiul din Ucraina. Forțele Aeriene Române au avertizat populaţia că aeronave C-130 Hercules şi C-27 J Spartan vor executa zboruri la înălţimi mici în spațiul aerian național cu scopul „creşterii nivelului de antrenare a personalului navigant în condiţii cât mai reale”.

Aeronave C-130 Hercules şi C-27 J Spartan ale Forțelor Aeriene Române vor executa, în perioada 21-23 septembrie, zboruri la înălţimi mici (aproximativ 150 m faţă de sol), în spațiul aerian național, au anunţat miercuri reprezentanţii Forțelor Aeriene Române.

„Menţionăm că aceste activităţi de zbor sunt executate în conformitate cu Planurile de Instruire în Zbor şi în concordanţă cu reglementările aeronautice în vigoare, având drept scop creşterea nivelului de antrenare a personalului navigant în condiţii cât mai reale, fapt care contribuie la creşterea capacităţii acţionale a Forţelor Aeriene Române”, se arată într-o comunicare a Forțelor Aeriene Române.

Statul Major al Forţelor Aeriene se preocupă constant pentru diminuarea impactului activităţilor aeronautice asupra comunităţii locale, urmărind în acelaşi timp îndeplinirea obiectivelor de pregătire a piloţilor, în conformitate cu cerinţele specifice, obiective care includ şi executarea unor antrenamente adecvate condiţiilor de luptă actuale, se mai arată în comunicat.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că a luat act cu îngrijorare de declaraţiile preşedintelui rus Vladimir Putin – privind mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi organizarea unor aşa-zise referendumuri în regiunile ucrainene Donbas, Herson şi Zaporojie – şi a subliniat că România îşi va păstra atitudinea echilibrată şi va continua să analizeze cu calm alături de aliaţii din NATO evoluţia situaţiei din Ucraina.

„Astăzi este Ziua Internaţională a Păcii şi în loc să o celebrăm cum se cuvine, din păcate, în această dimineaţă am luat act de declaraţiile preşedintelui Putin, am luat act cu îngrijorare de declaraţiile referitoare la mobilizarea parţială a armatei Federaţiei Ruse şi la desfăşurarea aşa-ziselor referendumuri în Donbas, Herson şi Zaporojie. Ne menţinem atitudinea echilibrată şi vom continua să analizăm cu calm evoluţia situaţiei împreună cu aliaţii noştri din NATO şi partenerii din Uniunea Europeană. Îmi exprim, totodată, speranţa ca situaţia în zona de conflict să nu escaladeze”, a afirmat Nicolae Ciucă în cadrul şedinţei de Guvern.Totodată, el a avertizat Occidentul că „nu blufează” când spune că este pregătit să utilizeze arma nucleară pentru a apăra Rusia.

Televiziunea de stat rusă îi prezintă pe critici ca pe nişte trădători, în solda Occidentului. Putin susţine că ţara sa se află într-o luptă cu Occidentul pentru Ucraina, despre care spune că este folosita de SUA şi aliaţii lor în încercarea de a distruge Rusia.

În urma discursului lui Vladimir Putin, Lituania a ridicat nivelul de alertă al forţei de reacţie rapidă a armatei sale „pentru a preveni orice provocări din partea Rusiei”, a declarat miercuri ministrul Apărării, Arvydas Anusauskas, citat de Reuters.

„Din moment ce mobilizarea militară a Rusiei se va desfăşura şi în regiunea Kaliningrad, în vecinătatea noastră, Lituania nu poate să privească impasibilă”, a scris el pe Facebook.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page