Press "Enter" to skip to content

Recensământ 2022: Ce pățesc cei care nu se autorecenzează

Recensământ 2022. Românii se află în perioada în care se pot autorecenza, dar această perioadă se apropie de final. Recensământul populației și locuințelor a început luni, 14 martie, cu etapa de autorecenzare. Românii se pot autorecenza de pe orice telefon mobil tip smartphone, de pe tabletă, laptop sau calculator.

Până când se pot autorecenza românii

Perioada de autorecenzare a început la data de 14 martie și se încheie pe 15 mai. Chestionarul pentru autorecenzare este disponibil în limba română şi în limbile minorităţilor naţionale, precum şi în limba engleză. Acesta poate fi completat de pe orice telefon mobil smartphone, precum și de pe tabletă, laptop sau computer. Etapa de autorecenzare presupune, în premieră pentru România, două etape distincte: autorecenzarea online şi autorecenzarea online asistată, pentru îndrumarea persoanelor cu abilităţi digitale mai reduse.

Completarea chestionarului de recensământ durează între 10 și 20 de minute. Primul pas este logarea cu Codul Numeric Personal, după care, în cursul validării, acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Ce pățesc cei care nu se autorecenzează

Participarea la recensământ este o îndatorire cetățenească pe care o îndeplinim fiecare pentru comunitatea în care trăim. Potrivit informațiilor care apar pe siteul oficial recensamantromania.ro, completarea chestionarului de recenzare este obligatorie deoarece obținerea unor rezultate precise și relevante este un obiectiv de importanță majoră pentru fiecare dintre noi, pentru edili și comunități locale, pentru noi ca stat.

Autorecenzarea în sine nu este obligatorie, însă este una dintre cele două metode (alături de recenzarea prin interviu față în față) prin care se poate îndeplini obligația de cetățenilor de a răspunde la recensământ.

Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Răspunsurile incomplete pot afecta calitatea datelor, mai ales în cazul anumitor câmpuri de completare care necesită o precizie mai mare. Astfel, abaterile evidente și/sau repetate pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page