Press "Enter" to skip to content

Puțini șoferi din România știu! Ce înseamnă, de fapt, semnul de circulație cu o săgeată galbenă, ca în această imagine

Orice posesor de permis de conducere, indiferent de categoria pe care o deține, trebuie să cunoască semnificaţia indicatoarelor rutiere pentru a putea circula în siguranţă pe drumurile publice şi pentru a nu pune în pericol participanţii la trafic.

Dar ce semnificație are semnul de circulație cu o săgeată galbenă, ca în imaginea de mai sus? Ei bine, acest indicator rutier nu este foarte cunoscut în rândul șoferilor români, însă el se instalează pe sectoarele de drum unde se execută lucrări pe partea carosabilă, indicând direcția de ocolire temporară.

Așadar, săgeata indicatoare în cazul devierii temporare a circulației indică traseul deviat. Alte variante includ semne de orientare în formă de pătrat.

Indicatoarele rutiere sunt împărţite pe categorii pentru a putea fi uşor de identificat şi de respectat în trafic astfel:

Semne de circulaţie de avertizare
Semne de circulaţie de prioritate
Semne de circulaţie de interzicere şi restricţie
Semne de circulaţie de obligare
Semne de circulaţie de orientare
Semne de circulaţie de informare
Semne de circulaţie de informare turistică
Panouri adiţionale

Majoritatea indicatoarelor rutiere sunt montate pe partea dreaptă sensului de mers, dar nu este o regulă. Acestea pot fi montate de asemenea şi pe partea stângă, deasupra sensului de mers sau chiar după intersecţii în cazul indicatoarelor de dirijare a acestora, instalarea indicatoarelor depinzând în mare parte de asigurarea condiţiilor în care acestea să poată fi observate.

Pentru a putea fi văzute uşor şi pentru a se putea face rapid diferenţa de semnificaţie dintre ele, semnele de circulaţie au forme şi culori distincte în funcţie de categoria din care fac parte.

Indicatoarele instalate pe marginea drumului, indiferent că se afla pe stânga, pe dreapta sau pe ambele părţi ale acestuia, se adresează tuturor şoferilor de pe sensul de circulaţie, indiferent de bandă pe care aceştia circulă, iar cele instalate deasupra unei anumite benzi de circulaţie se adresează numai conducătorilor auto care circulă pe banda respectivă.

Sursa: scoalarutiera.ro

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page