Press "Enter" to skip to content

Permisul B valabil și pentru motociclete de 125 cm3.

Vești bune pentru șoferii români: permisul categoria B va permite conducerea motocicletelor de 125 cm3.

Într-o veste care îi va încânta pe mulți șoferi din țară, cei care dețin permisul de conducere pentru categoria B vor putea conduce și motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3. Această modificare vizează un proiect de act normativ care a fost pus în dezbaterea senatorilor luna trecută, conform bwm.ro.

Potrivit acestui proiect, cei care au permisul de conducere eliberat pentru categoria B vor putea conduce motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3 dacă îndeplinesc două condiții: au cel puțin 24 de ani și au obținut permisul de cel puțin doi ani. Inițiativa aparține deputaților PSD Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru.

Proiectul legislativ propune completarea legii circulației pe drumurile publice cu un nou articol, care specifică aceste modificări. Astfel, permisele de conducere eliberate pentru categoria B vor fi valabile și pentru motocicletele cu cilindree maximă de 125 cm3, cu o putere maximă de 11 kW și cu un raport putere/greutate de cel mult 0.1 kW/kg (categoria A1). Această posibilitate va fi deschisă pentru deținătorii permiselor de categoria B care au vârsta minimă de 24 de ani și care au obținut permisul de cel puțin doi ani în urmă.

Gabriel Petrea și Alexandru Rotaru, cei doi deputați care au înaintat acest proiect, susțin că în multe țări europene există deja amendamente legislative similare, care facilitează obținerea permisului de categoria A1 pentru cei care dețin permisul de conducere de categoria B.

O măsură care aduce mai multă libertate pentru șoferi

Această propunere legislativă vine în întâmpinarea șoferilor pasionați de motociclete și care dețin deja permisul de conducere de categoria B. Până în prezent, pentru a putea conduce motociclete, aceștia trebuiau să obțină un permis de categoria A1, care implica o pregătire suplimentară și un examen teoretic și practic.

Odată cu modificarea acestui act normativ, această barieră va fi eliminată, iar șoferii vor putea conduce motociclete de cilindree mică, fără a mai fi nevoie să obțină un permis suplimentar. Astfel, vor beneficia de o mai mare libertate în alegerea mijlocului de transport și vor putea experimenta senzația de libertate pe două roți.

O măsură inspirată de alte țări europene

Deputații care au inițiat acest proiect susțin că au luat în considerare exemplele din alte țări europene, care au adoptat deja o legislație similară. Astfel, în țări precum Germania, Austria, Franța sau Marea Britanie, deținătorii permiselor de conducere de categoria B pot conduce motociclete cu cilindree mică, fără să mai fie nevoie să obțină un permis suplimentar.

Această măsură a fost introdusă în aceste țări în urma unei analize care a evidențiat că motocicletele cu cilindree mică, de până la 125 cm3, sunt mai ușor de manevrat și nu necesită aceeași pregătire și experiență ca motocicletele de cilindree mare. Astfel, s-a considerat că este oportun să se permită șoferilor care dețin deja permisul de conducere de categoria B să poată conduce astfel de motociclete, fără a mai fi necesară obținerea unui permis suplimentar.

Această modificare legislativă vine în întâmpinarea nevoilor și dorințelor șoferilor din România, care își doresc mai multă flexibilitate și opțiuni în ceea ce privește mijloacele de transport pe care le pot conduce.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page