Press "Enter" to skip to content

Pensii 2024. Suma pe care o vor primi românii care au cotizat o singură zi. Nu e mică deloc!

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a explicat formula prin care pensionarii care astăzi primesc 1.125 de lei la pensie vor putea lua 1.900 de lei lunar, din septembrie 2024.

Pensii 2024. Românii care vor primi mai mulți bani la pensie. Iată de când unele pensii de 1.125 de lei, astăzi, vor crește cu peste 80% din toamna anului viitor.

„Este foarte interesant să privim împreună situația celor din indemnizația minimă socială. Printre cei care care astăzi primesc 1.125 de lei, iar de la 1 ianuarie vor primi 1281 de lei (atât va fi pensia minimă), sunt români care au contribuit la bugetul de asigurări sociale de stat o singură zi – au avut un accident de muncă din cauza căruia și-au pierdut capacitatea de muncă și au intrat în sistemul public de pensii doar cu o zi de contributivitate, dar cu indemnizația minimă socială, fiindcă au devenit pensionari încadrați în invaliditate.

Și tot în indemnizația minimă socială avem români care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat timp de 35 de ani – adică stagiul complet de cotizare – dar care timp de 35 de ani au fost pe salariul minim pe economie. Din această cauză, pe actualele reglementări, practic venitul din pensie pe care-l primesc este tot de 1.125 de lei. Și aici se face dreptate. Domniile lor vor avea o pensie ajustată și o să vă explic și de ce.

În noua lege, am spus așa: ținem cont de contributivitate și la contributivitate veți constata că avem elemente importante – de exemplu faptul că, inclusiv pentru sporurile nepermanente pentru care s-au reținut și achitat contribuții de asigurări sociale, vom avea puncte de pensie contributive, dar vom avea și acele puncte de stabilitate.

Pensii 2024. Punctele de stabilitate sunt bonusuri, sunt puncte suplimentare care se acordă pensionarilor care au muncit peste 25 de ani. Cu alte cuvinte, pensionarul nostru, despre care am spus că a lucrat 35 de ani pe salariul minim pe economie, va ieși din indemnizația minimă pe economie. De ce? Pentru că, între 25 și 30 de ani de contribuții, va primi un punctaj suplimentar de 0,5 puncte pe an. Pentru perioada 30-35 de ani va primi 0,75 de puncte pe an.

Datorită acestor puncte de stabilitate va avea o creștere a punctajului, ceea ce înseamnă că va avea o creștere a pensiei. Pe simulările noastre, după recalculare, de la 1 septembrie 2024 vor primi pensiile majorate. Românul nostru care astăzi are o pensie de 1125 de lei, din septembrie 2024 va avea undeva peste 1900 de lei, adică o creștere de 87,4%” a precizat ministrul Muncii la DC News.

Pensii 2024. Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, dă asigurări: „Nicio pensie nu va scădea, în septembrie!”

În cadrul emisiunii „Ce se întâmplă?” cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu pe DC News, ministra Muncii a explicat noile detalii ale legii pensiilor. „Este clar că pensiile tuturor românilor vor crește. Vor crește datorită majorării din ianuarie care va produce atât o creștere a punctului de pensie, cât și o creștere a valorii punctului de referință. Acum avem 1.785 de lei punctul de pensie. Va fi, anul viitor, 2.031 de lei. Pe lângă asta, acum avem VPR-ul 71 de lei – va fi 81 de lei. de anul viitor. Pe lângă asta, este foarte important ca românii să știe că, în septembrie, ca urmare a recalculării, nicio pensie nu va scădea. (…) Am prevăzut în noua lege că pentru toate pensiile se va menține cuantumul cel mai favorabil”, a spus ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

Nicio pensie nu va scădea. În urma recalculării, absolut toate pensiile vor crește, (…) datorită majorării prevăzute la articolul 84 din lege.

Suntem în procesul în care scriem normele pentru noua lege a pensiilor, apoi vom avea o procedură prin care vom selecta un furnizor care va face un soft. Softul de aplicare al legii 360 pe 2023. Apoi, pe colegii de la Casele Teritoriale de Pensii și de la Casa Națională de Pensii Publice îi vom instrui cu privire la legea, normele de aplicare și softul de aplicare. După care va începe recalcularea efectivă.

Este important să se știe că, în perioada ianuarie-august 2024, pensionarii vor ieși la pensie pe actuala lege, (…) iar în septembrie 2024 tot procesul de recalculare va fi finalizat și pensionarii o să-și primească noile taloane de pensii, a afirmat Simona Bucura-Oprescu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page