Press "Enter" to skip to content

Paracetamolul la copii: risc de supradoză

Medicii trag un semnal de alarmă: Excesul de paracetamol poate fi fatal pentru copii

Părinții și bunicii sunt avertizați de către medici cu privire la administrarea necorespunzătoare a paracetamolului la copii, având consecințe grave asupra sănătății acestora. Specialiștii în medicina de urgență trag un semnal de alarmă și îndeamnă la respectarea strictă a dozelor recomandate pentru a evita situațiile critice.

Un caz șocant a fost relatat de către medicul Tudor Ciuhodaru, care a dezvăluit că doi copii au ajuns la spital în stare gravă după ce părinții le-au administrat paracetamol în doze pentru adulți. Cei doi frați au suferit de insuficiență hepato-renală ca urmare a supradozării și, din păcate, unul dintre ei nu a mai putut fi salvat. Acest tragic incident ar trebui să atragă atenția asupra importanței cunoașterii corecte a dozelor și modului de administrare a acestui medicament.

Paracetamolul este un medicament cu acțiune analgezică și antipiretică, fiind utilizat în tratamentul simptomatic al febrei și al durerilor ușoare și medii. Cu toate acestea, prea puțini părinți sunt conștienți de faptul că administrarea necorespunzătoare a acestuia poate fi extrem de periculoasă. Toxicitatea paracetamolului poate afecta în special ficatul, provocând leziuni grave și chiar insuficiență hepatică. De aceea, respectarea dozelor recomandate și a intervalului minim de 4 ore între administrări este crucială pentru prevenirea efectelor toxice.

Specialiștii recomandă ca părinții să fie foarte atenți la indicațiile de pe ambalajul medicamentului și să nu depășească niciodată doza recomandată pentru vârsta și greutatea copilului. La copiii cu vârsta sub 6 ani, este necesară utilizarea formelor farmaceutice adecvate vârstei, în doza de 10-15 mg/kg/la o administrare. De asemenea, este important să nu se administreze mai mult de 4 doze pe zi și să se evite utilizarea paracetamolului timp de mai mult de 3 zile fără recomandarea medicului.

Educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui să facă parte din programa școlară în toate școlile din România, susține medicul Tudor Ciuhodaru. Astfel, copiii și părinții vor fi mai bine informați cu privire la administrarea corectă a medicamentelor și la prevenirea accidentelor care pot avea consecințe tragice.

În concluzie, administrarea necorespunzătoare a paracetamolului poate avea consecințe fatale pentru copii. Este esențial ca părinții să fie conștienți de importanța respectării dozelor recomandate și a intervalului de timp între administrări, pentru a evita situațiile critice. De asemenea, educația pentru sănătate și noțiunile de prim ajutor ar trebui să fie integrate în sistemul de învățământ, pentru a preveni astfel de incidente tragice în viitor. Sănătatea copiilor noștri este responsabilitatea noastră și trebuie să acționăm cu maximă atenție și responsabilitate în administrarea medicamentelor.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page