Press "Enter" to skip to content

Ora de vară 2022. Când se schimbă ora anul acesta. Ziua în care ceasurile se dau cu o oră înainte

Schimbarea orei în România se face de două ori pe an cu scopul folosirii mai îndelungate a luminii solare. Anul acesta vom trece la ora de vară pe data de 27 martie.

România este una dintre puținele țări ale lumii care prezintă două fusuri orare ce se schimbă în funcție de perioada anului și de anotimp. Astfel, există ora de vară prin care lumina zilei este mai mult timp pe cer și ora de iarnă prin care ziua este mai scurtă.

Scopul acestei schimbări este acela de a folosi cât de mult posibil lumina solară, însă anumiți experți susțin că „datul ceasului” poate avea consecințe devastatoare din punct de vedere al sănătății pe termen lung. Iată momentul exact când se dă ceasul în 2022 și ce trebuie să știi despre acest lucru:

Ora de vară în 2022

În anul următor vom trece la ora de vară în primăvara anului 2022, la data de 27 martie, în ziua de duminică.

Astfel, ora 04:00 va deveni ora 03:00, se va face trecerea de la fusul orar EET la cel EEST, iar timpul de compresie în ore se va muta de la GMT2 la GMT3. Revenirea la ora de iarnă se va face la data de 30 octombrie 2022, duminică, atunci când ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar lumina solară va fii pentru mai puține ore pe cer, astfel încât noaptea devine mai lungă.

Anul acesta trecerea de la ora de iarnă la cea de vară s-a făcut la data de 28 martie 2021, duminică, iar trecerea inversă de la vară la iarnă s-a întâmplat la 31 octombrie 2021, tot în ziua de duminică.

Cum ne afectează schimbarea orei in 2022?

În ciuda faptului că schimbarea orei a devenit un obicei normal  pentru majoritatea românilor, cadrele sanitare și experții în domeniul medicinei consideră că acest lucru poate afecta în mod negativ organismul persoanelor care sunt nevoite să treacă de două ori pe an prin această schimbare. Specialiștii în domeniu consideră că o persoană are nevoie de una sau două săptămâni de la momentul modificării până la când organismul uman se obișnuiește cu noul fus orar.

„Datul ceasului” reprezintă implicit o schimbare a rutinei și a orelor de somn, astfel încât câteva dintre posibilele simptome care pot apărea în urma modificăriii sunt: oboseală, insomnii, nervozitate, dureri de cap, dureri musculate, amețeală, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului. Cele mai afectate persoane sunt cele cu vârstele aflate în zona extremelor, mai exact copiii și persoanele în vârstă, ale căror organisme sunt mai sensibile și mai fragile.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page