Press "Enter" to skip to content

O nouă zi liberă pentru români in 2022

Recensământul online al populaţiei şi locuinţelor începe luni, 14 martie 2022, iar românii care completează formularul în sistem online primesc, la cerere, o zi liberă, plătită.

Angajatorii sunt obligați să le acorde salariaților o zi liberă, plătită, dacă aceştia arată cu au completat formularul online în prima etapă a recensământului populației.

În perioada 14 martie-15 mai, recensământul se va face online, iar cei care nu au acces la internet vor primi vizitele recenzorilor acasă, în perioada 16 mai-17 iulie. 

Cum se face autorecenzarea

Fiecare persoană, indiferent de cetățenie, cu reședința în România (care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza în doi pași.

Primul pas este accesarea Platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru ea însăși și pentru membrii gospodăriei din care face parte.

Pasul doi – persoana care a făcut pre-înregistrarea și membrii gospodăriei sale (pe care i-a trecut în formularul de pre-înregistrare) vor primi un link la adresa/adresele de email indicate, fiecare link conducând la chestionarul individual de recensământ.

La finalul chestionarului, după completare, se apasă butonul „Finalizare” și chestionarul completat este transmis în baza de date a recensământului.

Autorecenzarea este disponibilă populației, în perioada 14 martie-15 mai 2022 și se poate realiza de pe orice dispozitiv electronic (telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri etc.).

Autorecenzarea online asistată se poate face în spații special amenajate de fiecare primărie fie pe tabletele recenzorilor ARA, fie de pe propriile dispozitive electronice, cu sprijinul unui recenzor.

Informații privind desfășurarea RPL2021 pot fi găsite pe recensamantromania.ro.

Platforma de autorecenzare are probleme din cauza numărului mare de utilizatori

Recensământul populației în România a pornit cu stângul. Institutul Național de Statisctică a anunțat luni că platforma de autorecenzare are probleme din cauza numărului mare de utilizatori.

„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat”, a anunțat, luni, INS.

„Până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa https://autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Național de Statistică la adresa https://insse.ro/cms/ro”, au mai spus cei de la INS.

Dovada pentru a primi o zi liberă

Persoanele se loghează cu Codul Numeric Personal (CNP), după care în cursul validării acesta este înlocuit cu un cod de 40 de caractere.

Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. 

Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. 

Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei.

Ce amenzi riscă cei care dau informaţii false

Important de știut este faptul că dacă refuzați să vă autorecenzaţi nu veți fi amendat, însă dacă informațiile pe care le oferiţi sunt eronate sau incomplete, riscați amenzi de la 1.000 la 3.000 de lei. 

Potrivit INS, din 2011 și până în prezent, țara noastră a pierdut peste 1 milion de oameni din populația rezidentă.

La ultimul recensămât din 2011, spre exemplu, România avea o populație de peste 20 de milioane de locuitori, iar în 2021, conform INS, populația rezidentă a scăzut la 19 milioane.

Recensământul populației și locuințelor se desfășoară în trei etape:

1 februarie-13 martie 2022: Preluare date din surse administrative şi popularea bazei de date RPL2021;

14 martie-15 mai 2022: Autorecenzare;

16 mai-17 iulie 2022: Colectare a datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă (înregistrarea datelor în chestionarul electronic, cu ajutorul tabletelor).

Cel mai ridicat nivel al populaţiei, în 1992: erau 22,8 milioane locuitori

Potrivit INS, România a pierdut cel puţin 1,1 milioane de persoane din populaţia rezidentă în ultimii 10 ani.

Sporul natural negativ şi migraţia externă sunt principalii factori ai scăderii populaţiei, a spus Tudorel Andrei, preşedintele INS.Cel mai ridicat nivel al populaţiei României a fost înregistrat în anul 1992, când ţara avea 22,8 milioane de locuitori.

Puteţi face autorecenzare, AICI

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page