Press "Enter" to skip to content

Nea Cornel, singurul român care l-a bătut pe Putin! Cu mâinile goale!

Cornel Roman a făcut fotbal, dar s-a tras pe Judo. În 1976, la ”Dinamoviada” de la Moscova, l-a învins pe cel ce avea să devină ”cel mai puternic om al Lumii”

  • Cornel Roman a participat la JO de la Moscova, 1980
  • Spune că s-ar mai băga și acum la o luptă. ”Curaj am, nu mai pot fizic!”

”Dinamoviadele” au apărut în anii ’50, în perioada Războiului Rece, la concurență cu ”Spartachiadele”. La primele participau doar angajații Ministerelor de Interne din statele ”pretine”, la cele din urmă, numai sportivii Ministerului Apărării. Pentru fiecare disciplină în parte se alegea un oraș, iar întrecerile, chiar dacă sună a șablon, erau viu disputate. O anticameră serioasă pentru ”europene”, ”mondiale” sau Jocurile Olimpice.

În 1975, ”Dinamoviada” de Judo a avut loc la Minsk. Constantin Niculae, tatăl lui Marius, fost preparator fizic la echipa de fotbal Dinamo București, își amintește: ”La competiție au participat studenți de la școlile de ofițeri de Interne. La judo, erau cinci categorii, la fiecare dintre acestea concurau între 22 și 24 de sportivi. Eu eram la categoria 63 de kilograme, iar Putin – la 70 de kilograme”. ”Sensei” continuă: ”Putin era în anul 3 la Academia de Poliție și a ocupat atunci locul secund la categoria lui. A promis că nu mai participă la concursuri, pentru a se concentra pe cariera de ofițer”.

Cel mai tare din Leningrad

Dar n-a putut sta deoparte. După ce devine ”Maestru al Sportului” la Sambo, peste doi ani primește aceeași distincție și la Judo. În 1976, este campionul orașului Leningrad.

E anul în care are loc o nouă ”Dinamoviadă” la Judo, de această dată la Moscova. ”Eram subofițer al Academiei de Poliție. El nu știu ce hram purta”, începe istorisirea și Cornel Roman, în timp ce râde. Născut îbn 1952, a jucat fotbal, dar n-a rămas acolo, s-a tras spre tatami. Așa s-a găsit cu cel care ține acum, pe jar, Omenirea. ”Îmi aduc aminte că am câștigat la puncte greu, foarte greu. Știți cum se spune: ții minte pe cine te învinge, nu pe cine bați”, spune antrenorul. Putin, posesor al centurii negre cu opt dani, a mai continuat la turneele demonstrative. La 28 de ani, românul a ajuns la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. Acum glumește: ”Dacă ar fi să mă mai lupt cu cel mai puternic om al lumii, m-aș băga! Sincer, am curaj, dar nu mai pot fizic!”, recunoaște, astăzi, ofițerul de rezervă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page