Press "Enter" to skip to content

Moșii de vară 2022. Când are loc loc pomenirea morților și ce e bine să dai de pomană în ziua Moșilor de vară

Moșii de vară 2022. Când are loc pomenirea morților vara aceasta și ce este bine să dai de pomană pentru sufletele celor adormiți în ziua Moșilor de vară potrivit obiceiurilor și tradițiilor românești.

Când pică Moșii de vară 2022  și ce obiceiuri și tradiții trebuie respectate în ziua în care credincioșii creștin-ortodocși dau de pomană pentru sufletele persoanelor dragi care au trecut în neființă. 

Când pică Moșii de vară în 2022 

Moșii de vară 2022, sărbătoare dedicată pomenirii morților, pică în sâmbăta de dinaintea Duminicii Rusaliilor. Creștinii ortodocși vor sărbători Moșii de vară 2022 pe data de 11 iunie cu o zi înainte de Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, cunoscută ca  Sărbătoarea Rusaliilor. 

În ziua Moșilor de Vară 2022, în toate bisericile ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii urmate de slujbe de pomenire a celor trecuți la cele veșnice. 

Două din sâmbetele din calendarul creștin ortodox sunt dedicate în mod special pentru pomenirea morților. Este vorba despre Sâmbăta de dinaintea lăsatului de sec de carne pentru Postul Paștelui și Sâmbăta de dinaintea Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt sau Sâmbata Rusaliilor. 

Ambele zile poartă în popor și denumirea de „Moși” (cea dintâi: „Moșii de iarnă”, cealaltă „Moșii de vară”), pentru ca în ele facem pomenirea parinților, moșilor și strămoșilor noștri cei adormiți.

Tradiţia spune că începând din  Joia Mare din Săptămâna Patimilor şi până la Rusalii, cerul, raiul şi iadul sunt deschise. În acest interval de 50 de zile, sufletele rudelor noastre trecute la viaţa veşnică au călătorit libere prin locurile unde au trăit. În Sâmbăta Moşilor de vară, sufletele lor sunt triste deoarece trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo şi să-i părăsească  pe cei dragi.

De aceea, credinţa creştină spune că este bine ca sufletele celor adormiţi să se întoarcă liniştite în mormintele din care au plecat şi să se împace cu această situaţie. De aceea, rudele celor comemoraţi trebuie să le facă pomeni şi să respecte tradiţiile familiei. 

Ce e bine să dai de pomană de Moșii de Vară 2022 

„Moșii de vară”, ținuți în Sâmbăta Rusaliilor, este unul dintre cele mai importante momente ale cultului mortilor.

Înainte se credea că sufletele morților, după ce au părăsit mormintele în Joia Mare și au zburat slobode timp de 50 de zile, se întorc în lumea subterană în Sâmbăta Rusaliilor.

Pentru ca această reîntoarcere să se desfașoare fără incidente, oamenii săvârșeau rituri de înduplecare și de îmbunare a spiritelor morților: împodobeau gospodăriile și mormintele cu ramuri de tei și făceau pomeni  fastuoase, practici ce s-au păstrat până astăzi. 

De obicei, pentru pomană se dau mâncăruri preferate de cel trecut în neființă. Acestea sunt puse în vase, iar de cele mai multe ori femeile aleg un castron, o farfurie, o cană sau un pahar și un tacâm. 

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară 2022,  femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se întorc”  în casa celor care i-au dăruit. 

Sursă: creștinortodox.ro

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page