Press "Enter" to skip to content

Medic roman: ”Numărul cazurilor de cancer de colon s-a triplat. Cel mai prost obicei alimentar care ne poate îmbolnăvi e…

Obezitatea si cancerul. Conform unor studii, în ultimii 25 de ani, numărul cazurilor de cancer de colon s-a triplat. Acest lucru este mai mult decât un semnal de alarmă.

Mircea Diculescu, medic de la noi din ţară, spune că într-adevăr e o problemă şi ne confruntăm cu situaţii tot mai complicate.

„Cancerul de colon este pentru noi o frământare foarte mare. La ora actuală încercăm să dezvoltăm un protocol de screening în cancerul colo-rectal adică de a putea să depistăm cazurile care ar putea să evolueze în cancer colo-rectal și cazuri care pot să fie tratate în așa fel încât să prevenim acest tip de cancer.

Populația trebuie să fie informată și să se ducă să facă colonoscopie. (…) Colonoscopia, în clipa de față, se poate face aproape în orice oraș mare din țară. (…) Numărul de cazuri de cancere de colon s-a triplat în ultimii 25 de ani”, a spus Mircea Diculescu.

Cancer de colon – Cele mai des întâlnite cauze

Maladia aceasta are câteva cauze foarte banale, cum ar fi diverse obiceiuri alimentare nesănătoase şi regimuri alimentare foarte restrictive. Simptomele sunt ușor de „citit” dacă avem cu adevărat grijă de sănătatea noastră.

„Eu nu sunt adeptul unor regimuri alimentare restrictive, consider că omul a fost inventat de Dumnezeu omnivor, adică să mănânce din toate. Regimurile foarte restrictive pot să ducă la carențe nutriționale sau vitaminice importante. (..)

Eu recomand un regim echilibrat. Să încercăm să nu mergem la fast food, să mâncăm cel puțin un fel de mâncare caldă pe zi, să încercăm să încetăm ca popor să mai sărim micul dejun.

Când ajungem acasă mâncăm pentru toată ziua. Este cel mai prost obicei cu putință. Să încercăm să mâncăm sănătos. Microbiota poate să își revină, să mâncăm iaurturi, alimente care să fie cât mai aproape de bio”, a mai spus medicul.

Liana Gheorghe, medic primar gastroenterolog, spune că, totuşi, numărul de calorii „trebuie controlate”.

„Să rezistăm la tentații. Să fim întotdeauna activi. Educația în societate contează”, a afirmat medicul, recomandând populației controale periodice, chiar dacă starea de sănătate este bună.

La rândul său, medicul gastroenterolog Anca Trifan spune că la cancer hepatic se poate ajunge și din cauza obezității. Aceasta duce, uneori, chiar și la cancer pancreatic ori cancer hepatic.

„Nu poți să îi spui unui copil să nu mănânce la fast food sau să nu mănânce dulce că oricum va mânca. Trebuie să îi oferi altceva care să fie la fel de atractiv și în același timp în spatele fiecărui produs să îi oferi educația necesară”, a adăugat Trifan. scrie bzi.ro

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page