Press "Enter" to skip to content

Locuința ta este sigură în cazul unui cutremur? Cum trebuie să o verifici

Dacă ești în căutarea unei locuințe sau deții deja una, trebuie să fii atent la câteva aspecte în ceea ce privește construcția sa. Dacă vei cunoaște câteva aspecte simple, vei afla dacă este sigură sau nu pentru un eventual cutremur.

  • Cum verifici dacă locuința ta este sigură în cazul unui cutremur
  • La ce trebuie să te uiți prima dată

În momentul în care vrem să achiziționăm o locuință sau chiar deținem una, putem verifica cât este de solidă pentru un cutremur. Tot mai multe persoane au devenit mai atente, iar autoritățile ne solicită vigilență în acest sens.

Cum verificăm locuința

Există patru aspecte pe care trebuie să le verificăm pentru a fi siguri în cazul unui cutremur. Prima dată verificăm anul construcției. Indiferent dacă acum achiziționăm sau avem deja proprietatea, anul de construire este unul foarte important. Clădirile ridicate înainte de 1989 au câteva deficiențe de siguranță seismică ce au venit din proiectare.

„Oamenii care au locuinţe făcute înainte de 1978 au trebui să ştie că, din proiectare, aceste construcţii au nişte vulnerabilităţi inerente, mai ales cele înalte.

Aşadar, primul lucru pe care cineva ar trebui să-l facă atunci când se mută într-o casă nouă, fie că o cumpără sau o închiriază, ar fi anul construcţiei. Contează foarte mult când a fost proiectată.

Evident, cu cât e mai nouă clădirea, încorporează mai multe cunoştinţe, pentru a fi mai sigură la cutremur”, a explicat Matei Sumbasacu, inginer la Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, marţi, pentru Antena 3 CNN.

Documentele locuinței se verifică cu ajutorul unui inginer

Înălțimea clădirii este un aspect important în ceea ce privește un cutremur. Cu cât va fi mai înaltă, cu atât mai mari sunt șansele să fie afectată.

Parcarea sau spațiile comerciale aflate la parter reprezintă un punct sensibil. În acest fel, clădirea riscă să nu fie la fel de solidă datorită acestui aspect.

Fisurile create de alte evenimente, precum un cutremur anterior. Acestea trebuie să fie reparate pentru ca locuința să fie cât mai sigură.

Este indicat ca actele construcției sau cartea, precum și toate autorizațiile sau proiectul tehnic privind execuția să fie verificate de un inginer constructor pentru a știi că totul este în siguranță.

„Nu există clădire fără risc seismic, orice clădire are un risc mai mare sau mai mic. O recomandare pe care o fac toţi inginerii este să consultăm cartea construcţiei unei clădiri.

Realitatea tristă este că acea carte a construcţiei este greu de identificat, mai ales când vorbim de construcţii făcute înainte de anul 2000″, a mai adăugat ing. Matei Sumbasacu.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page