Press "Enter" to skip to content

Joe Biden: ”SUA vor apăra fiecare centimentru al teritoriului NATO. Putin vrea mai mult decât Ucraina, dar va ajunge un paria internațional”

Președintele SUA, Joe Biden, se adresează, joi, națiunii și lumii întregi, după invazia totală lansată în cursul dimineții de Rusia în Ucraina.

Înaintea discursului prezidențial, CNN a transmis că este de așteptat ca Biden să anunțe noi măsuri menite să taie Rusiei accesul la tehnologii, precum și noi sancțiuni la adresa persoanelor din anturajul președintelui rus și a entităților financiare care sprijină agresiunea Moscovei. LIVE TEXT

”Armata rusească a început un atac asupra Ucrainei, planificat, nejustificat. Vă spun, au fost intențiile lui Putin de la început. A respins orice dialog. Am avertizat timp de săptămâni că acest lucru se va întâmpla. În ultima săptămână am văzut creșeterea bombardamentelor în Donbas. Rusia a condus atacuri cibernetice. Ce am văzut a fost o încălcare flagrantă a legii internaționale.

Am fost transparenți cu lumea, am împărtășit dovezi a ceea ce face Putin. Putin este agresorul. Putin a ales acest război. Și acum el și țara lui vor suporta consecințele.

Joe Biden: „Autorizez noi sancțiuni. Vom bloca alte patru bănci ruse”

Autorizez noi sancțiuni, inclusiv asupra exporturilor. Statele Unite nu fac asta singure. Vom limita abilitatea Rusiei de a face afaceri în dolari. Vom bloca alte patru bănci. Vom impune sancțiuni asupra elitelor Rusiei și familiilor lor. Banca VTB se află printre cele sancționate

Avem o colaliție de parteneri care reprezintă peste jumătate din ecomonia globală. Vom da un răspuns unit. Vom limita capacitatea Rusiei de a face afaceri în numeroase modede. 

Vom sancționa băncile rusești. Toate activele din America vor fi înghețate. Cea de a doua cea mai mare bancă din Rusia va fi afectată. Elita Rusiei va avea de suferit, vor fi sancționați.

Vom încerca să oprim acțiunea Rusiei. Vom reduce capacitatea de a concura economic, împiedicâdu-i să-i construiască arme”, a arătat Biden.

Președintele american a precizat că a autorizat ”desfășurarea forțelor terestre și aeriene staționate în Europa pe flancul estic” și, de asemenea, că autorizează ”dislocarea de forțe americane suplimentare în Germania, ca parte a răspunsului NATO”. 

El a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a apăra teritoriul statelor NATO.

Joe Biden: „Nu mergem în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci pentru a apăra NATO”

”Mâine, NATO va convoca un summit. Vom fi acolo pentru a reuni liderii a 30 de națiuni aliate și parteneri apropiați, pentru a ne afirma solidaritatea și pentru a stabili următorii pași pe care îi vom face pentru a consolida și mai mult toate aspectele noastre.

Deși am oferit Ucrainei peste 650 de milioane de dolari în asistență defensivă… anul trecut, permiteți-mi să o spun din nou. Forțele noastre nu sunt și nu vor fi implicate în conflictul Rusiei din Ucraina.

Forțele noastre nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina,ci pentru a-i apăra pe aliații noștri din NATO, mai ales pe cei din est. După cum am spus clar, Statele Unite vor apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO cu toată forța”, s-a angajat Biden.

Președintele a adăugat că ”nu are nicio îndoială” că membrii NATO ” vor îndeplini angajamentele noastre conform articolului 5, care spune că un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor”.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page