Press "Enter" to skip to content

Ivana trump a murit! Fosta soție a lui Donald Trump avea 73 de ani

Fostul fotomodel Ivana Trump, prima soție a lui Donald Trump, a murit la vârsta de 73 de ani, a declarat familia pentru ABC News. Ea este mama a trei dintre copiii fostului președinte: Donald jr., Ivanka și Eric Trump.

Într-o declarație pe platforma sa, Truth Social, Donald Trump o evocă pe Ivana ca fiind o „femeie minunată, frumoasă și uimitoare, care a dus o viață minunată și inspirată. Mândria și bucuria ei au fost cei trei copii ai ei, Donald Jr, Ivanka și Eric. Era atât de mândră de ei, așa cum și noi toți eram atât de mândri de ea”, a scris Donald Trump.

„Mama noastră a fost o femeie incredibilă – o forță în afaceri, o sportivă de clasă mondială, o frumusețe radiantă și o mamă și prietenă grijulie”, a declarat familia Trump într-un comunicat.

„Ivana Trump a fost o supraviețuitoare. A fugit de comunism și a ales această țară. Ea și-a învățat copiii ce înseamnă curajul și tenacitatea, compasiunea și determinarea”, mai spune familia.

„Mama ei, cei trei copii și cei zece nepoți îi vor simți lipsa”, mai spune familia.

Paramedicii din Manhattan, care au răspuns la un apel pentru stop cardiac, au găsit o femeie în vârstă de 73 de ani în apartamentul din Upper East Side în care locuia Ivana Trump, joi, puțin după ora 12:30, relatează ABC News, care citează un comunicat al departamentului pentru situații de urgență din New York. Deocamdată, nu a fost anunțată cauza decesului. Potrivit ABC News, care citează surse din poliție, Ivana Trump a fost găsită inconștientă și fără reacție la capătul scărilor din apartamentul său. Poliția investighează dacă a căzut și, în caz afirmativ, dacă această cădere a contribuit în vreun fel la moartea ei, au precizat sursele ABC News. Un medic legist va stabili cauza morții, a precizat poliția.

Cine a fost Ivana Trump

Ivana Trump, care a crescut sub regimul comunist în fosta Cehoslovacie, s-a căsătorit cu Donald Trump în 1977. Cuplul a divorțat în 1992.

„Fără mine, Donald Trump nu ar fi fost ceea ce este”, declara Ivana Trump într-un interviu acordat în octombrie 2017 postului CBS News, la aproape un an după ce fostul ei soț a fost ales președintele Statelor Unite. Când a fost întrebată daca ea sau preşedintele i-au crescut pe cei trei copii ai lor, Ivana Trump a răspuns: „În mod cert, eu”.

În cartea sa „Raising Trump”, scoasă în același an 2017, Ivana a povestit că i-a învăţat pe copiii săi „valoarea banilor, să nu mintă, să nu înşele, să nu fure, respectul pentru alţii”.

Ivana Marie Trump (născută Zelnickova, la 20 februarie 1949, în Cehia) a fost fotomodel, designer de modă, personalitate media și femeie de afaceri. A deținut poziții manageriale-cheie în cadrul Organizației Trump – vicepreședinte al departamentului de design interior,  director executiv și președinte al rețelei de cazinouri Trump’s Castle și manager al Hotelului Plaza.

Divorțul Ivanei de Donald Trump, finalizat în 1992, a fost subiectul unei ample acoperiri mediatice în anii ’90.

După divorț, ea și-a dezvoltat propriile linii vestimentare, de bijuterii și produse de înfrumusețare. A ținut o rubrică de sfaturi în tabloidul Globe intitulată „Ask Ivana” (Întreab-o pe Ivana – n.r.) din 1995 până în 2010 și a publicat mai multe cărți, inclusiv de ficțiune, și o autobiografie.

Născută în Cehoslovacia, tatăl Ivanei a fost inginer electrician, iar mama ei a lucrat ca operator de telefonie. De la vârsta de 4 ani Ivana a început să practice schiul, dovedind un real talent, pe care tatăl ei l-a încurajat, iar Ivana a ajuns în echipa națională de juniori, ceea ce i-a oferit oportunități de a călători dincolo de granițele comuniste din epoca sovietică. A urmat apoi cursurile Universității din Praga, unde în 1972 a obținut diplomă de profesor de educație fizică.

Căsătoria cu Donald Trump

În 1971, s-a căsătorit de conveniență cu Alfred Winklmayr, un instructor de schi austriac, pentru a obține cetățenia austriacă și a putea părăsi Cehoslovacia comunistă, păstrându-și dreptul de a se întoarce pentru a-și vizita părinții. A divorțat de el în 1973 și s-a mutat apoi în Canada, unde locuia iubitul său din adolescență. În Canada, a lucrat ca instructoare de schi și ca fotomodel.

În 1976, Ivana se afla în New York cu un grup de fotomodele când l-a întâlnit pe Donald Trump. S-au căsătorit la 7 aprilie 1977, iar cuplul a devenit o figură tabloidă a societății new-yorkeze din anii 1980. Muncitoare, independentă, carismatică, Ivana îi era alături lui Donald Trump în afaceri. S-a spus că ar fi ales-o special ca soție, pentru a lucra cot la cot cu el și pentru a-l inspira. 

Ivana și Donald Trump au trei copii: Donald Trump jr. (născut la 31 decembrie 1977), Ivana Marie Trump, cunoscută sub numele de Ivanka Trump, (născută la 30 octombrie 1981) și Eric Trump (născut la 6 ianuarie 1984). Donald Jr. a învățat să vorbească fluent limba cehă (cu ajutorul bunicului său matern), în timp ce Ivanka a dobândit doar o înțelegere de bază a limbii materne a mamei sale. Eric nu știe însă deloc ceha.

În schimb, Ivana Trump a susținut că, în afară de cehă, ea vorbea fluent germana, franceza și rusa.

Los Angeles.CA.USA. LIBRARY: Donald Trump and Ivana Trump in the late 1980s. The couple were married 1977-1991. ReCap:13.10.2016.,Image: 302700209, License: Rights-managed, Restrictions: RESTRICTED SYNDICATION, Model Release: no, Credit line: Profimedia
Donald Trump and his wife, Ivana, pose outside the Federal Courthouse after she was sworn in as a United States citizen, May 1988.,Image: 601271123, License: Rights-managed, Restrictions: This content is intended for editorial use only. For other uses, additional clearances may be required., Model Release: no, Pictured: DONALD TRUMP; IVANA TRUMP,Donald Trump,Ivana Trump, Credit line: Profimedia

Divorț, după o întâlnire față în față cu amanta lui Donald Trump

Ivana Trump a obținut cetățenia americană în 1988. La puțin timp după aceea, căsnicia zbuciumată a soților Trump a devenit subiect de interes public, după ce în timpul vacanței de Crăciun din 1989, aflați la Aspen, în Colorado, au fost observați certându-se. S-ar fi întâmplat după ce Ivana s-a întâlnit cu amanta lui Donald Trump, Marla Maples.

Până la divorțul din 1992, a urmat o bătălie juridică asupra legitimității celor patru acorduri prenupțiale pe care cei doi le-au negociat succesiv de-a lungul anilor.

Ivana Trump nu a putut-o ierta niciodată pe Marla Maples, cea care a devenit a doua soție a lui Donald Trump. Ea este mama celei de-a doua fiice a lui Trump, Tiffany. Donald Trump a divorțat însă de ea în 1999 și s-a recăsătorit în 2005 cu cea care a devenit prima-doamnă, Melania Trump, și care este mama celui mai mic fiu al fostului președinte, Barron. Ca și Ivana, și Melania a crescut în fostul spațiu sovietic, fiind originară din Slovenia, și a fost și ea a fost fotomodel.

Întrebată într-un interviu din 2017 despre cea de-a doua soţie a lui Trump, Marla Maples, Ivana a refuzat să-i pronunţe numele şi a refuzat să vorbească despre ea, limitându-se la a spune că „nu a realizat nimic în viaţă”.  Maples a fost actriță și a jucat diverse roluri în film, televiziune şi teatru. Ivana Trump a precizat însă că relaţia sa cu cea de a treia soţie a lui Trump, Melania, este cu totul altceva. „Mă înţeleg bine cu Melania”, a spus Ivana Trump. Întrebată de ce cu Melania are o relaţie bună, dar nu şi cu Maples, ea a răpuns: „Una este un nimeni. Cealaltă este prima-doamnă”. 

În octombrie 1990, tatăl Ivanei, Miloš Zelníček, în vârstă de 63 de ani, a murit subit în urma unui atac de cord. Potrivit The Guardian, tatăl ei a fost informator al poliției politice comuniste din Cehoslovacia și a transmis informații pe care le avea de la fiica sa, inclusiv o predicție corectă că George H. W. Bush va câștiga alegerile prezidențiale din 1988. În ciuda problemelor lor conjugale și a divorțului în curs, Donald Trump a stat alături de Ivana Trump la funeraliile tatălui ei care au avut loc în noiembrie 1990, la Zlin.

Procesul de divorț al soților Trump a fost mediatizat la nivel mondial și a ținut prima pagină a tabloidelor din New York 11 zile la rând. Ivana l-a acuzat pe Donald Trump de agresiune și a spus că s-a „simțit violată”. Divorțul a fost acordat pe motiv de rele tratamente, dar Ivana a trebuit să semneze un acord de confidențialitate prin care s-a obligat să-i ceară permisiunea lui Donald Trump înainte de a discuta public despre căsătoria lor. The New York Times a relatat în 1991 că acordul de divorț al Ivanei includea 14 milioane de dolari, un hotel cu 45 de camere în Connecticut, un apartament în Trump Plaza și folosirea reședinței Mar-a-Lago timp de o lună pe an. Divorțul a fost finalizat în 1992.

La 59 de ani, s-a căsătorit cu un bărbat de 36 de ani

După divort, Ivana Trump s-a căsătorit în 1995 cu omul de afaceri italian Riccardo Mazzucchelli, de care a divorțat însă după numai doi ani, în 1997, urmând o altă perioadă de scandaluri în justiție.

În vara anului 1997, Ivana a început să se întâlnească cu un aristocrat italian, contele Roffredo Gaetani dell’Aquila d’Aragona Lovatelli. Relația a durat până la moartea acestuia, în 2005.

Apoi, Ivana Trump s-a întâlnit cu actorul și modelul italian Rossano Rubicondi timp de șase ani, iar în cele din urmă s-au căsătorit pe 12 aprilie 2008. Căsătoria cu Rubicondi, care avea 36 de ani, a fost a patra pentru Ivana, care avea atunci 59 de ani. Nunta cuplului, care a costat 3 milioane de dolari și a avut 400 de invitați, a fost organizată chiar de fostul soț Donald Trump, la Mar-a-Lago, fiica Ivanka fiind domnișoară de onoare. Nunta a fost oficiată chiar de sora lui Donald, judecătoarea Maryanne Trump Barry.

În mod curios, în cazul lui Donald Trump diferența de vârstă față de soția sa de atunci, Melania, era aceeași, doar că lucrurile stăteau invers: el avea 58 de ani când s-a căsătorit cu Melania Trump, care avea 35 de ani. La un an după căsătorie, în 2006, Melania Trump a luat cetățenia americană și l-a născut pe Barron Trump.

Deși Ivana și Rubicondi au divorțat după mai puțin de un an de la nuntă, relația lor, cu împăcări și despărțiri succesive, a continuat până în 2019, când Ivana a anunțat că „au renunțat din nou”. Cu toate astea au fost fotografiați din nou împreună în 2021, anul când Rubicondi a și murit, la 29 octombrie, la vârsta de 49 de ani, în urma unui cancer de piele.

De la sfârșitul anilor 2010, Ivana Trump își împărțea timpul între New York, Miami și Saint-Tropez. În interviul din 2017 de la CBS, Ivana Trump a spus că a refuzat postul de ambasador în Cehia, țara sa natală, pe care i l-ar fi oferit soțul său, ajuns la Casa Albă. „De ce să renunţ la iarna în Miami, la vara în Saint Tropez şi la primăvara şi toamna din New York? Am o viaţă perfectă”, a spus ea.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page