Press "Enter" to skip to content

Întrebarea la care nimeni nu a știut răspunsul până acum. De ce se numesc țiganii, de fapt, romi

Având în vedere că termenul de țigan este folosit peiorativ, pentru a jigni această etnie, în urmă cu 200 de ani lor a început să li se spună romi. Iată care este originea acestui cuvânt!

În 1837, în plin proces de dezrobire a țiganilor, Mihail Kogălniceanu folosea termenul de rom, evitându-l pe cel de țigan. După zeci de ani, pe 20 februarie 1856 a fost eliberată din sclavie ultima categorie de robi ce aparţineau proprietarilor particulari. 

De ce se numesc, de fapt, țiganii romi

Termenul de rom a intrat oficial în limba română în anul 1933 când G.A. Lăzurică a înfiinţat „Uniunea Generală a Romilor din România”. Totuși, în perioadă comunistă acest cuvânt nu prea a fost folosit.

În 1993, imediat după Revoluție, Consiliul Europei recomanda folosirea termenului „rom” în locul substantivului „țigan”. Apoi, doi ani mai târziu, un memorandum al ministrului de Externe Teodor Meleşcanu recomanda revenirea la termenul „ţigan”, pentru a nu se face o confuzie între „rom” şi „român”.  

Când a apărut în România prima dată termenul de țigan

În izvoarele istorice, prima atestare a cuvântul „țigan” a apărut în anul 1385 în schimbul de sclavi între Principatele Române. Atunci, termenul desemna statutul de sclavi pe care îl aveau romii și alte etnii care erau folosite pe post de slavi. 

Mai mult decât atât, tot atunci termenul de „țigan” a devenit sinonim cu cel de rob. Codul penal din Muntenia al anului 1818 preciza că „Toți țiganii sunt născuți robi” și că „Țiganii fără stăpân sunt proprietatea statului”. Exista un număr mic de robi care nu erau romi.

Apoi, cuvântul țigan a început să fie folosit în cazul persoanelor cu un comportament problematic, indiferent de etinia din care făceau parte. Conform statisticilor, în jurul anilor 1850, o treime din țiganii Europei locuiau numai în Moldova și în Țara Românească.

Ligviștii spun că „țigan” (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani in alte limbi) provine din grecescul athinganein, (tradus: „a nu se atinge”) și este numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul, scrie wikipedia.org.  

 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page