Press "Enter" to skip to content

Începe marea relaxare de sărbători. Petreceri în localuri până dimineața, fără mască pe stradă

Măsurile de relaxare pentru sărbători vor intra în vigoare chiar de pe 9 decembrie.

Guvernul s-a reunit miercuri dimineață pentru a aproba regulile care vor permite petrecerile în localuri până dimineață, în vreme ce carantina de noapte pentru persoanele nevaccinate va fi eliminată.

În plus, masca va fi obligatorie în aer liber doar în locurile aglomerate.

Nicolae Ciucă, premier: ”Vom aproba Hotărârea de Guvern referitoare la prelungirea stării de urgență și măsurile pentru sărbătorile de iarnă”.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: ”S-a inclus în certificat covid și prevederea accesului pentru persoanele care sunt testate. Sunt reglementate noi prevederi care prelungesc cu o oră programul diferitelor instituții care organizează evenimente și s-a ridicat limita de circulație pentru anumite categorii de persoane. Înlesnirea unor restricții trebuie să vină la pachet cu respectarea strictă a tuturor acestor prevederi”.

Ministrul a anunțat că va fi demarată o campanie de informare a populației, astfel încât românii să nu creadă că este vorba despre o relaxare totală a restricțiilor.

“Faptul că avem patru zile – 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie – în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări publice în vectori de propagare a infecţiei. De asta este, practic, posibilă organizarea în spaţii deschise fără niciun fel de probleme, cu o condiţie: participanţii, populaţia, şi aici avem mare nevoie de ajutorul mass-media să promovăm un comportament responsabil. O să facem o campanie la nivelul Guvernului, împreună cu autorităţile locale, dar şi cu diversele instituţii din cadrul Guvernului, încât acest comportament preventiv să fie regula. Nu ne dorim sancţionarea, nu sancţionarea este cheia succesului, dar sigur că acolo unde se impun aceste lucruri, vor fi puse în aplicare”, a declarat Alexandru Rafila într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.

De asemenea, Rafila a suținut că măsurile de relaxare au fost adoptate în condițiile în care incidenţa cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 înregistrează un trend descendent. El spune că situația de acum a României nu poate fi comparată cu cea din vară.

“Noi nu o să facem niciodată acest lucru, să luăm măsuri de relaxare pe trend crescător”, a declarat ministrul. 

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page