Press "Enter" to skip to content

În mai puțin de 2 luni vor apărea primele cireșe românești

Din livezi vor pleca la prețul de 15 lei pe kilogram. Pare mult? Ei bine, comercianții spun că în piețe se vor vinde cu 100 de lei kilogramul.

Este prețul…special pentru pofticioșii care vor să se bucure de cireșele timpurii. Tarifele se vor regla abia după primele săptămâni de livări constante!

Cireșe la 15 lei în livadă și 100 în piață

De sus, pare un câmp plin cu magnolii înfloite. De fapt, e livada cu cireși dintr-o stația de cercetare și dezvoltare agircolă.

Coborâm cu picioarele pe pământ, la marginea localității constănțene Valu` lui Traian.

„Maxim într-o săptămâna va înflori și cireșul(…) iar la recoltat sperăm să începem chiar de la 1 iunie anul acesta.”

George Lămureanu, cercetător științific: „Preconizăm un preț la soiurile timpurii de cireșe de minim 15 lei, să plece de la noi din ferma. Ideea este ca prețul fructelor este in funcție de prețul de cost al acestora, adică cât ne costa sa producem un kg de cireșe cu îngrășăminte care s-au triplat la pesticide, de asemenea și plus de asta vin foarte greu din afară.”

Adaos uriaș pentru cireșele timpurii

Intermediarii care duc marfa în piețe și o vând în calitate de comercianți vor pune un adaos uriaș pentru cireșele timpurii. De la 15 lei se va ajunge la un preț final de peste 6 ori mai mare. 

„- Sunt deja mai scumpe, nu doar cireșele, toate sunt deja mai scumpe.

– Anul trecut, de exemplu cât erau? 40-50 lei kilogramul?

– Nu, primele când apar sunt peste 100.

– Peste 100 lei?

– Primele, primele! În cantități foarte mici, nu știu, dacă va fi cerere o să aducem. Sunt clienți care își permit!”

După ce fermierii vor începe să livreze cantități mai mari de cireșe vom ajunge și la prețuri mai accesibile

Raluca Sevastru, corespondent Kanal D: „Nici piersicile și nici caisele nu vor scapa de majorări. Dacă anul trecut, în această livadă kilogramul de piersici costa 3 lei iar, iar cel de caise cu 5 lei, anul acesta kilogramul de piersici va fi 5 lei și cel de caise 8 lei.”

Și cantitatea recoltată este un indicator important în stabilirea prețurilor. 

„În afară de prețul de cost, banii care se bagă pentru a produce un kg de fructe, depinde de la an la an câte fructe avem în livada pentru că din cauza înghețului de revenire și a brumelor târzii putem avea cireși de la 2 tone/ha la 10-15 tone/ha la fel și la piersică și caisă putem ajunge la 20 tone dar de exemplu anul trecut am avut undeva la 2 tone.”

În alți ani, la final de aprilie piersicile și caisele erau deja distribuite către comercianți, dar anul acesta le vom vedea pe tarabe abia la sfârșitul lunii iunie.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page