Press "Enter" to skip to content

Doliu in Biserica Ortodoxa Romana. S-a stins una din cele mai iubite fete bisericesti. Dumnezeu sa il odihneasca

Pr. Mihai  Argatu, unul dintre cei mai de seamă preoți ai Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și ai Protoieriei Câmpulung Moldovenesc, membru în Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților și vicepreședinte în Consiliul de administrație Protsilva Bucovina, a trecut la cele veșnice sâmbătă, 18 decembrie 2021, de sărbătoarea Sfântului Daniil Sihastrul.

Conform datelor pe care le-am obținut de la familia îndurerată, părintele Mihai  Argatu s-a născut pe 19 septembrie 1959, în satul Valea Glodului, comuna Vulturești, din părinții preotul Vasile și prezvitera Floarea Argatu, fiind al treilea copil dintre cei cincisprezece. La botez i-a avut ca nași pe părintele Ilarion Argatu și prezvitera Georgeta. Cursurile școlii primare, gimnaziale și liceale le-a urmat prin diferite locuri: Leheceni și Cărpinet, județul Bihor, și Crucea, județul Suceava, Liceul Teoretic Vatra Dornei și Liceul ,,Nicu Gane” Fălticeni. A fost student la Institutul Teologic de Grad Universitar Sibiu, promoția 1983, iar ulterior s-a îngrijit de pregătirea permanentă pentru misiune printr-un master, urmând Masterul de Teologie Practică din cadrul Facultății de Teologie din Oradea. În 1983, pe 26 octombrie, a fost hirotonit diacon de către PS Pimen, pe seama parohiei Vorniceni I, jud. Botoșani, iar pe 30 octombrie, a fost hirotonit preot de către PS Pimen, pe seama parohiei Vorniceni I, jud. Botoșani, în satul natal al părintelui Dionisie Ignat din Sfântul Munte Athos.

În anul 1991, pe data de 1 noiembrie, a fost transferat la Parohia „Sf. Gheorghe” din comuna Iacobeni, cu scopul precis de a ridica Biserica din Satul Mestecăniș. La Iacobeni a slujit timp de treizeci de ani fiind un păstor sufletesc model și profesor de religie. În activitatea sa științifică, părintele a publicat și o carte „Teofil Herineanu – un român adevărat și un predicator desăvârșit (Editura Mila Creștină, 2010) în domeniul omileticii. A coordonat de-a lungul timpului mai multe reviste parohiale sau zonale precum: „Foaia Duminicală” sau revista „Corala” a preoților coralei din Bazinul Dornelor.

În plan misionar, a readus la ortodoxie mai multe suflete și a luptat cu prozelitismul acerb de după anii ʹ90, care a împânzit eparhia Sucevei și Rădăuților.  A ridicat trei altare de slujire, a îmbogățit parohiile în care a fost cu trei case parohiale, cu casă socială, cu cimitir, un monument al eroilor și multe altele. Ultima realizare a fost resfințirea bisericii parohiale din Iacobeni, în anul 2019, prin mâna vrednicului de pomenire Pimen Arhiepiscopul, pe care a împodobit-o cu aleasă grijă. În viața sa, pe primul loc a fost Hristos și Biserica Sa, iar mai apoi familia alcătuită din Prezvitera Mariana, cei patru copii, gineri și nurori și cei șapte nepoți. Pentru activitatea depusă, părintele Mihai Argatu a primit distincţia de Iconom Stavrofor, pe 27 octombrie 1996.

„Pentru toată osteneala sa îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să-l așeze de-a dreapta Sa și să-l cheme: <Bine, slugă bună și credincioasă, peste puține ai fost credincioasă, peste multe te voi pune; intră întru bucuria Domnului tău> (Mt. XXv,23)”, a transmis familia îndoliată. Înmormântarea va avea loc marți, 21.12.2021, la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Iacobeni.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page