Press "Enter" to skip to content

Doamna Dorina s-a pensionat în anul 2000. I-au calculat pensia cuvenită, iar după câteva luni au anunțat-o că s-a produs o eroare. Au trecut anii, s-au judecat… Femeia spune că statul îi datorează 136.199 de lei. Ce s-a întâmplat cu banii: Cum calculezi să nu pățești și tu la fel:

Guvernul României a primit vineri o scrisoare de la Dorina Barcari, membru fondator al Asociaţiei pentru Drepturile Pensionarilor, specialist în acest domeniu, fost referent pe probleme de drepturi sociale la Cartel Alfa, în care arată cum de 17 ani luptă fără succes cu statul pentru drepturile personale de pensie. Casa de Pensii nu îi dă drepturile pe care femeia le-a obținut în instanță. Practic, Barcari se judecă din anul 2000 până astăzi cu statul.

Dorina Barcari s-a pensionat la 1 martie 2000 și după câteva luni Casa de Pensii a informat-o că a calculat eronat, apoi a operat o reducere a pensiei și i-a comunicat că îi va reține un debit care nu rezulta din situația pe care i-au prezentat-o, debitul fiind mult mai mare. Au urmat 5 ani de litigii, la finele cărora a reușit să obțină o pensie corect calculată. Dar…

“În aprilie 2006 reușesc să pun în execuție sentința civilă nr. 697/16.II.2005 și prin decizia de pensionare nr.155075/8.IX.2006 casa de pensii actualizează punctajul mediu anual la 2,55063, dar la data de 6.XII.2006, tot casa de pensii emite o altă decizie de «revizuire» şi-mi diminuează punctajul mediu anual la 1,48293, încălcând astfel sentinţa civilă nr.697/16.II.2005, definitivă, irevocabilă şi învestită cu formulă executorie. Am făcut numeroase intervenții directe prin persoane oficiale (exemplu: fostul meu șef domnul inginer Bogdan Iuliu Hossu, președintele CNS Cartel ALFA, unde eram angajată) sau audiențe, toate fără nici un efect”, spune Dorina Barcari.

Hotărârile judecătorești sunt încălcate de casele de pensii

Fiind specializată în probleme de pensii în cadrul Cartel Alfa, apoi în Asociația pentru Drepturile Pensionarilor, Dorina Bercari a consiliat peste 10.000 de pensionari păcăliți de stat.

Conform experienței sale, mecanismul, pe scurt, se derulează așa: pensionarul este furat la punctul de pensie, iar casa de pensii nu arată niciodată buletinul de calcul. Dacă pensionarul se prinde că a fost furat, se adresează instanţei, dacă are bani. De obicei, instanțele iau de bune informațiile pe care le dau Casele de Pensii, chiar dacă ele nu sunt fundamentate pe buletine de calcul – iar pensionarul pierde procesul. Mai mult, chiar dacă pensionarul câștigă în instanță, hotărârile judecătorești nu sunt aplicate, pur și simplu. Urmează, eventual, alte procese, alți bani, alți ani, până moare petiționarul.

Statul îi datorează 136.199 de lei, din banii ei

“În acest moment, eu am punctajul mediu anual nemodificat din aprilie 2012 (1,77198) eronat, diminuat și incomplet și pentru acea dată, decis de casa de pensii, chiar dacă nu reprezintă, sub nici un aspect, drepturile mele actuale.

Consider că îmi sunt eludate drepturile mele de pensie după peste 43 de ani de contributivitate și acest fapt se datorează atât casei de pensii cât și instanțelor care nu au judecat corect cazul meu. Punctajul meu ar trebui să fie acum 3,21758”, explică Dorina Barcari.

Până în august 2017 debitele create de sumele cuvenite de care nu a beneficiat au ajuns la valoarea de 135.137 de lei și cu dobânda BNR pentru sume necomerciale datorate de 1.062 de lei se ajunge la valoarea de 136.199 de lei pe care îi datorează statul din banii ei.

«Mă adresez instituțiilor ca ultimă variantă de a-mi apăra dreptului de pensie»

“Fiind pensionară, eu și ceilalți pensionari nu mai avem timp să așteptăm ani să ni se facă dreptate, nu mai avem energie, nervi, sănătate și rezistență să ne susținem litigiile, suntem sărăciți și nu avem posibilitatea materială să apelăm la asistență avocațială de calitate, așa că suntem sacrificați să suportăm în tăcere să fim umiliți, sărăciți și marginalizați pe ultima parte de viață care ne-a mai rămas, pentru care am muncit să ne asigurăm o existență decentă. Situația în care mă aflu m-a determinat să mă adresez instituțiilor dumneavoastră ca ultimă variantă posibilă de a-mi apăra respectarea dreptului de pensie pentru care am muncit și am contribuit onest, corect, serios, profesional peste 43 de ani, așa cum au făcut-o milioane de pensionari din România, aflați în situații asemănătoare cu mine”.

Am trimis la Casa Națională de Pensii scrisoarea deschisă și așteptăm un răspuns oficial despre acestă situație.

Crește vârsta de pensionare

“Peste 10 ani e foarte posibil ca vârsta de pensionare să crească la 80 de ani”, a spus Andreea Buzec, responsabil Employer Branding la BRD în cadrul unei dezbateri publice privind piața de muncă la Universitatea Româno-Americană care a avut loc la finalul lunii iunie, dezbatere prezentată de Libertatea. Auditorul a zâmbit, la vremea respectivă: cum să lucrezi până la 80 de ani? Ei, bine, zâmbetele încep să ne îngheța pe buze tuturor, pentru că ideea e îmbrățișată de mai toți finanțiștii. Motivul: “speranța teoretică de viață” crește vertiginos, iar bugetele de pensii nu mai fac față. Iar de unde până acum oficialitățile României strigau sus și tare că asemenea informații sunt “răutăcisme” ale presei, că nu va crește vârsta de pensionare, premierul a anunțat joi, 3 august, că totuși aceasta ar putea creşte în curând “cu un an, doi”, în condiţiile în care fiecare ţară stabileşte acest lucru în funcţie de speranţa medie de viaţă a locuitorilor săi.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page