Press "Enter" to skip to content

Compensații pentru toți clienții de energie electrică, de la firmele de distribuție. Cât puteți primi și de ce

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a modificat standardul de performanță pentru activitatea de energie electrică și a stabilit și compensații care trebuie plătite de firmele de distribuție dacă nu se încadrează în termenele legale.

Compensații factură. Mai precis, noul Ordin ANRE (64/2022) obligă firmele de distribuție a energiei electrice să citească cu o anumită frecvență contoarele clienților racordați la rețeaua de distribuție. Pentru clienții casnici, citirea nu poate fi la un interval mai mare de trei luni, pentru cei non casnici se face la un interval la maximum șase luni, iar pentru prosumatori citirea se face obligatoriu lunar.

Despre frecvența obligatorie a citirii contractului s-a mai spus, dar noutatea pentru clienți, introdusă de modificarea standardului de performanță, constă în faptul că pot primi compensații de la firmele de distribuție dacă acestea din urmă depășesc termenele. Astfel, în fiecare dintre cele trei situații de mai sus, operatorul de distribuție va acorda o compensație de 10 lei clientului, dacă a citit contorul mai târziu, din vina sa. Compensația se acordă automat, dar nu și în situația în care întârzierea nu a fost din vina companiei – dacă blocul de măsurare este în incinta proprietății și angajatul nu a putut intra să îl citească, de exemplu.

Mecanismul de acordare a compensațiilor va intra în vigoare începând cu 30 iunie.

Standard și compensații pentru accesul la date

Noul ordin al ANRE introduce încă o obligație pentru distribuitori în relația cu clienții care au deja montate contoare inteligente, și anume să asigure clienților accesul la datele istorice de consum, dacă acesta le solicită. “OD are obligația de a asigura accesul la datele istorice de consum ale utilizatorilor care beneficiază de sisteme de măsurare inteligentă a energiei electrice, în conformitate cu prevederile condițiilor-cadru pentru realizarea calendarului de implementare a sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice la nivel național, aprobate prin ordin al președintelui ANRE, în vigoare”, arată ordinul 64. Dacă distribuitorul nu trimite datele în mai mult de o lună calendaristică, va trebui să plătească clientului 30 de lei, obligația aplicându-se doar pentru clienții racordați la  joasă tensiune.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page