Press "Enter" to skip to content

Cireşele: fructe-vedetă ale sănătăţii

Cireșele, fructele-vedetă ale sezonului, nu doar că sunt delicioase, ci au și numeroase efecte benefice asupra sănătății, potrivit unei cercetări recente realizate de oamenii de știință. Sursă naturală de melatonină, polifenolii și antocianinele din cireșe au efecte pozitive asupra funcțiilor cerebrale, inimii și sistemului circulator, ajutând la prevenirea formării de cheaguri de sânge și a placii arteriale, la reducerea durerii post-antrenament și a inflamațiilor, precum și la prevenirea cancerului și a demenței.

Cireșele, sursă naturală de melatonină pentru un somn odihnitor

Un aspect mai puțin cunoscut despre cireșe este faptul că aceste fructe sunt o sursă naturală de melatonină, hormonul responsabil de reglarea ciclului de odihnă. În timp ce suplimentele de melatonină din comerț au, în general, efecte secundare precum dureri de cap, greață, vise ciudate și amețeală, cireșele nu prezintă astfel de efecte adverse. Așadar, specialiștii recomandă consumul de cireșe cu o oră înainte de culcare pentru un somn odihnitor.

Polifenolii și antocianinele din cireșe, beneficii pentru inimă și creier

Cercetătorii au descoperit că oamenii care suferă de atacuri de cord au, în general, un nivel scăzut de melatonină, ceea ce poate fi remediat prin consumul de cireșe. De asemenea, polifenolii, compuși prezenți în cireșe, au fost dovediți a fi benefici în procesul de prevenire a formării de cheaguri de sânge, în timp ce antocianinele protejează vasele de sânge de stresul oxidativ, ajutând la prevenirea formării de placă arterială. Acești compuși au, de asemenea, efecte benefice asupra funcțiilor cerebrale, protejând celulele creierului de stresul oxidativ și prevenind diferite forme de demență.

Cireșele, antiinflamator natural și medicament pentru atleți

Antocianinele din cireșe reduc inflamațiile la fel de bine ca medicamentele prescrise de medic, dar fără a prezenta efecte adverse. De asemenea, consumul de cireșe poate ajuta la reducerea durerii post-antrenament la mușchi, permițând mai mult timp pentru antrenamente și mai puțin pentru refacere. Efectul a fost demonstrat atât în cazul alergării pe distanțe lungi, cât și în cazul antrenamentului de forță.

Cireșele, prevenție pentru cancer și gută

Antocianinele din cireșe au un efect de diminuare a celulelor canceroase și de stimulare a distrugerii acestora, reducând ritmul de creștere a celulelor de cancer la colon. Consumul de cireșe poate, de asemenea, ajuta la prevenirea atacurilor de gută, o formă complexă și dureroasă de artrită.

În concluzie, cireșele nu sunt doar fructe delicioase, ci și un medicament natural cu numeroase beneficii pentru sănătatea noastră. Și, având în vedere că sezonul de cireșe este destul de scurt, merită să profitați pe deplin de ele cât sunt disponibile.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page