Press "Enter" to skip to content

Cea mai importantă tradiție din luna martie, respectată de femei. Ce trebuie să facă toate gospodinele

Luna martie este marcată de o sărbătoare importantă, una dintre cele mai mari din Calendarul Ortodox – Buna Vestire, dar și de Postul Paștelui, cel mai lung post din an, care prilejuiește marea sărbătoare a Învierii Domnului. În luna martie preoții vin cu Aghiasmă în casele credincioșilor care se pregătesc pentru Paște. Din bătrâni se consideră că luna martie este o lună periculoasă, în care vrăjile au puteri, și tocmai de aceea sfințirea caselor este atât de importantă.

De ce este bine să sfințești casa în luna martie

Sfințirea caselor în Postul Paștelui este una dintre cele mai importante tradiții ale românilor. Postul cel Mare este perioada în care nu se fac nunți, cumătrii sau alte tipuri de petreceri, iar preoții merg și sfințesc toate casele pentru a fi ferite de rele.

Se spune că nu doar postul trupului este important, ci și al sufletului, dar și al casei. Astfel, credincioșii nu consumă mâncăruri de dulce, nu fac păcate, și au grijă să primească preotul cu Aghiasma sau Sfeștania pentru a le curăți casele.

În luna martie, preoții duc Aghiasmă în casele enoriașilor, le sfințesc fiecare cameră, spre a le curăți de tot răul și lucrarea cea rea. Preoții spun că sfeștania pentru casă reprezintă ceea ce este spovedania pentru om. 

Sfeștania din luna martie se face de obicei în zilele de luni sau vineri, pentru alungarea răului. Înainte de venirea preotului cu Aghiasmă, credincioșii pregătesc casa cum se cuvine, o curăță și o spală spre a fi vrednică de sfințire.

Este un eveniment important pentru credincioși. Este bine ca în ziua în care vine preotul să sfințească casa, toată familia să fie prezentă spre a asculta slujba și a primi Aghiasma.

E nevoie de o sfeștanie a casei care sa ne scape de fapturile intunecate care ne pandesc in toate colturile casei. E firesc ca slujba sa fie facuta cu toti cei din familie. Lumineaza locuintele si le curata de energii, a spus preotul Visarion la o emisiune tv.

Cum se pregătesc credincioșii pentru slujba de sfințire a casei

În dimineața în care vine preotul cu Aghiasma mică, enoriașii trebuie să pregătească un vas cu apă curată, un pahar cu ulei curat, lumânări, tămâie și busuioc. Potrivit tradiției, este bine să pregătești și un pomelnic pentru vii, pe care să treci numele tuturor membrilor familiei, dar și ale altor persoane apropiate.

Sfințirea casei este una dintre cele mai importante tradiții din Postul Paștelui. Se face în fiecare an, înainte de sărbătoarea Învierii Domnului. Amintim faptul că în timpul acestui mare post, Biserica Ortodoxă marchează Buna Vestire – 25 martie, o sărbătoare creștină celebrată în amintirea momentului în care Arhanghelul Gabriel a anunțat-o pe Fecioara Maria că-l va naște pe Isus din Nazaret.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page