Press "Enter" to skip to content

Ce trebuie să ai în portofel de Moș Nicolae 2023

În noaptea de pe 5 spre 6 decembrie cu toții îl așteptăm pe Moș Nicolae. Însă știați ce trebuie să aveți în portofel pentru mai mult noroc?

Aflați din rândurile următoare care este legenda lui Moș Nicolae, dar și care sunt obiceiurile și tradițiile în această zi de sărbătoare.

În plus, descoperiți și ce trebuie să avem în portofel, pentru mai mult belșug.

Cine a fost Sfântul Nicolae

În data de 6 decembrie, creștinii ortodocși și cei romano-catolici îl sărbătoresc în fiecare an pe Sfântul Nicolae.

Acesta este considerat ocrotitorul copiilor, marinarilor, brutarilor, femeilor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept.

Sfântul Nicolae a trăit în secolele II și III după Hristos, iar data de 6 decembrie reprezintă data morții sale. Acesta s-a născut într-o familie înstărită și  rămas fără părinți e la o vârstă fragedă. După ce au murit părinții săi, Sfântul Nicolae a folosit averea rămasă de la părinții săi pentru a-i ajuta pe cei săraci.

Se spune că Sfântul Nicolae a salvat de la prostituție trei surori care proveneau dintr-o familie săracă. Acesta le-a sărit în ajutor, aruncând câte o punguliță cu bani fiecărei fete, iar astfel tatăl lor nu le-a mai silit să se prostitueze. Acestea s-ar fi căsătorit la puțin timp după primirea darurilor de la Moș Nicolae.

Legenda lui Moș Nicolae

În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îl așteaptă pe Moș Nicolae. Aceștia își lustruiesc bine ghetuțele pentru ca Moșul să le lase diverse daruri dacă au fost cuminți pe parcursul anului. Dacă nu, Moșul le va lăsa o nuielușă copiilor care nu au fost cuminți.

 Ziua de 6 decembrie reprezintă începutul sărbătorilor de iarnă și perioada cadourilor.

Tradiții și obiceiurile de Moș Nicolae

Există anumite tradiții și obiceiuri care se practică în ziua de Moș Nicolae. Printre acestea se numără:

Darurile în ghete

În seara de dinainte de Moș Nicolae, copiii trebuie să-și pregătească cu grijă ghetele pentru ca Moșul să le aducă diverse daruri pe care le pune fie în ciorăpeii de la gura sobei, sau în ghetele de la ușă. Acesta aduce dulciuri, portocale, nuci și covrigi copiilor care au fost cuminți pe parcursul întregului an. 

Nuielușa în ghete

Pentru copiii care nu au fost cuminți, Moș Nicolae le lasă în ghete o nuielușă. Aceasta trebuie să fie de măr, iar în tradiția populară se spune că dacă nuielușa va fi pusă în apă și va înflori până la Crăciun, înseamnă că Sfântul l-a iertat pe copilul năzdrăvan.

 În tradiția creștină, se spune că Sfântul Nicolae îi pedepsea pe cei care se abăteau de la dreapta credință, lovindu-i cu nuiaua peste mâini.

Se pun crenguțe în apă

În ziua de Sfântul Nicolae, se spune că dacă pui crenguțele pomilor fructiferi în apă și acestea înfloresc până la Anul Nou, atunci vei avea parte de un rod bogat anul ce urmează.

Ninsoare de Moș Nicolae

În tradiția românească, se spune că iarna începe la Sfântul Nicolae. Așadar, în ziua de Moș Nicolae, acesta își scutură barba albă, iar afară trebuie să ningă. Dacă totuși nu ninge în ziua de Sfântul Nicolae, se spune că iarna va fi una geroasă.

Ce trebuie să ai în portofel de Moș Nicolae

Atunci când vine vorba despre tradițiile și obiceiurile legate de această sfântă sărbătoare a Sfântului Nicolae, se pare că printre acesta se numără și cea legată de…noroc.

Se spune că, pentru a avea noroc tot anul, trebuie să sfințești câteva monede, iar mai apoi să le păstrezi în portofel. În plus, lângă aceste monede depozitate în portofel, ar trebui să ai alături și o cruciuliță și o crenguță de măr.

Astfel, datorită acestui aspect, vei avea parte de mai mult belșug și spor în tot ce înseamnă muncă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page