Press "Enter" to skip to content

Ce salariu are un profesor în România? Un vânzător de la Mega Image, Kaufland sau mall-uri câștigă mai mult decât el

Profesorii din România amenință cu greva generală, chiar când elevii se apropie cu pași repezi de examenele finale foarte importante! Dascălii sunt nemulțumiți de salariile primite, dar ce salariu are un profesor în România? Vedeți în rândurile de mai jos.

Ce salariu are un profesor în România?

Așadar, românii se întreabă acum ce salariu are un profesor în România, după ce dascălii amenință cu greva generală, supărați de leafa pe care o au. Ei bine, un profesor debutant câştigă cât un îngrijitor şi mai puţin decât un şofer angajat la stat, iar sporurile pentru condiţiile de muncă sunt şi de 10 ori mai mici decât cele ale angajaţilor din ministerul Educaţiei.

Acestea sunt argumentele sindicaliştilor pentru care nu vor să renunţe la greva generală, care începe chiar de luni. În prezent, salariile medii din învăţământ sunt cu puţin peste 4.000 de lei net, cu circa 6% mai mici decât salariul mediu net pe economie, care este de 4254 de lei.

Un profesor debutant are 2700 de lei pe lună

„Dacă ne uităm la fluturașul de salariu, un profesor debutant primește în mână 2700 de lei, cu tot cu sporul neuropsihic și indemnizația de hrană lunară. Ajunge la 4.000 de lei dacă dascălul are 25 de ani vechime și gradație de merit. Le comparăm cu grila de la Ministerul Educaţiei. Secretarul general primeşte 2.000 de lei numai sporul de condițîi vătămătoare şi încasează lunar peste 10.000 de lei. Şi şoferul instituţiei are 3.217 lei pe lună, deci mai mult decât un cadru didactic, iar îngrijitorul câștigă 2.455 lei”, potrivit reporterului Observator Mădălina Iacob.

Elevii se pare că sunt alături de profesori, în această chestiune. „Un șofer care merge din punctul a în punctul b, să câștige mai mult decât un profesor care e reponsabil de educarea unor generații, e trist, ce pot să spun. Şi casierii sau vânzătorii de la mall, fără studii superioare, au un venit mai mare”, spune un elev.

„Recomandăm cu fermitate elevilor să nu vină la școală”

Întrebat dacă s-ar face profesor, în aceste condiții, elevul a spus clar că nu. „În cazul asta, nu, atât timp cât e foarte mult de învățat. Tinerii ar alege să lucreze în magazine, în comerț, decât să se facă profesori”.

„Vrem să fie eliminate discriminările din sistem, suntem singura categorie fără sporuri pentru condițiile vătămătoare”, a spus George Purcaru, vicepreşedinte FSLI.

Greva generală a pus pe jar părinţii, care încă nu ştiu dacă să ducă sau nu copiii la şcoli şi grădiniţe. „Habar n-am ce o să fac cu el de luni. Sper să nu fie. Nu am nicio soluție”, spune un părinte. Pe de altă parte, profesorii le transmit părinților să țină copiii acasă. „Recomandăm cu fermitate elevilor să nu vină la școală. Rugăm părinții să găsească soluții pentru ziua de luni”, a transmis Laviniu Lăcustă, preşedinte sindicat Iaşi.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page