Press "Enter" to skip to content

Cât se pierde dintr-un porc viu după tăiere: Prețul real al unui kilogram de carne

Porcii „în viu” se vând cu prețuri cuprinse între 15 și chiar 25 lei/kg, însă puțini știu că după tăiere se pierde un procent uriaș din greutate, ceea ce face ca prețul să fie mult mai mare.

Potrivit datelor analizate de „Adevărul” prețul porcilor crescuți „la țară” pentru a fi sacrificați este de 15 – 16 lei/kg în județul Arad, 18 lei/kg de porc „în viu” în Prahova, 20 lei/kg în Gorj, 23 lei/kg în Dâmbovița și 25 lei/kg în Craiova.

Spre exemplu, un porc de 114-115 kg „în viu”, poate costa de la 1.715 lei (la prețul de 15 lei/kg), la 2.875 lei (la prețul de 25 lei/kg în Craiova).

Potrivit site-urilor de specialitate, imediat după sacrificare, înainte de a fi tranșat, porcul pierde circa 15% din greutate, doar prin scurgerea sângelui.

Tradițional, imediat după ce a fost înjunghiat și a trecut timpul necesar scurgerii sângelui, gospodarii trec la pârlirea porcului, operațiune absolut necesară pentru obținerea unui șorici fraged. Și la această procedură porcul pierde din greutate. După tranșarea porcului este obligatorie golirea și curățarea intestinelor și a burții, ajungându-se în total la o pierdere din greutatea porcului „în viu” de circa 25 – 28%.

Cum se calculează greutatea animalului, fără a-l urca pe cântar? Ar fi dificil să faci porcul să se urce pe cântar și să stea liniștit până poți citi greutatea indicată. Dar specialiștii în creșterea porcilor folosesc frecvent o formulă, bazată pe măsurători, potrivit Agrointel.ro.

Primul pas – se măsoară lungimea porcului (L), începând din spatele urechilor şi până unde începe coada

Pasul doi – se măsoară circumferinţa porcului (C), care se face din spatele picioarelor din faţă ale animalului.

Greutatea aproximativă a porcului va fi notată în formula de calcul cu G.

Formula de calcul:

G = C x C X L x 69,3

unde:

G – Greutatea aproximativă a porcului

L – lungimea porcului

C – circumferinţa porcului

69,3 – constanta de calcul

Pentru a se afla greutatea carcasei porcului se înmulţeşte greutatea aproximativa cu 0,72

Carcasa = G x 0,72

Model calcul:

L= 1,02 m

C = 1,27 m

G = C X C X L x 69,3 = 1,27 X 1,27 X 1,02 X 69,3 = 114 kg

Greutatea carcasei este G X 0,72, adică 82 kg.

Asta înseamnă că porcul de 114 kg „pierde” după sacrificare și tranșare 32 de kilograme, respectiv 28% din greutatea inițială.

De la 15 lei/kg, prețul ajunge la 21 lei/kg, iar de la 25 lei/kg la 35 lei/kg

Aplicând acest procent de 28% la cele 115 de kilograme, rezultă că persoana care l-a cumpărat rămâne cu doar 82 de kilograme, pe care a plătit suma totală de 1.715 lei, adică aproape 21 lei/kg.

În cazul porcului viu cumpărat din Craiova cu 2.875 lei, prețul după tăiere ajunge la 35 lei/kg.

Chiar și așa prețul ar putea fi avantajos, având în vedere că doar prețul unui kilogram de șorici este cuprins între 50 lei/kg şi chiar 200 lei/kg în cazul unor speculanți.

Și prețul mușchiulețului de porc variază în funcție de magazin și de cerere, de la 35-39 lei/kg chiar și 60-70 lei/kg dacă este etichetat BIO.

În ce privește ceafa, costul acesteia este cuprins între 23-24 lei/kg (în ofertele promoționale ale unui lanț de supermarketuri) și 30-40 lei/kg.

Ce condiții trebuie să respecte românii care sacrifică porci

Sacrificarea porcului în gospodărie se face de către medicul veterinar. Înainte de sacrificare este obligatorie contenția animalului, prin folosirea unor metode mecanice care să nu provoace durere, suferințe, contuzie sau rănire, potrivit normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii din 11.08.2006.

Picioarele animalului nu trebuie legate și se interzice suspendarea acestuia înainte de sacrificare. Metodele legale utilizate pentru sacrificarea porcului sunt:

• Pistolul cu glonte captiv

• Aplicarea unei lovituri care cauzează pierderea cunoștinței

Lovitura se realizează cu ajutorul unui instrument mecanic care administrează o presiune pe craniul animalului în urma percuţiei, fără penetrarea craniului. Persoana în cauză trebuie să se asigure că instrumentul se aplică în poziţia corespunzătoare, conform instrucţiunilor de utilizare, pentru a produce o asomare eficientă, fără fracturarea craniului.

Citește și: ANSVSA anunţă controale „şoc“ specifice sărbătorilor de iarnă: „În ultimii ani, au apărut cazuri de trichinella la om, care poate duce chiar şi la moarte“

• Electronarcoza

• Expunerea la dioxid de carbon

De asemenea, după asomarea porcului sau a altor animale, deținătorii trebuie să le provoace sângerarea prin incizarea cel puţin a unei artere carotide sau a vaselor din care aceasta porneşte. După incizia vaselor sanguine nu se va aplica nicio procedură de fasonare, înainte ca sângerarea să se fi terminat.

Carnea trebuie analizată de medicul veterinar

După tăierea porcului, deținătorii trebuie să ia o bucată de carne și să o ducă la medicul veterinar pentru testul de Trichinella.

După sacrificare, carnea nu trebuie consumată până când medicul veterinar nu dă rezultatul negativ la examinarea pentru Trichinella.

Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Pentru test, oamenii pot tăia o bucată mică de carne (de dimensiunea unei nuci) din limbă, musculatura intercostală, pilierii diafragmatici, mușchii maseteri, mușchii abdominali, partea musculară a diafragmei situate în apropierea coastelor sau a sternului și să o ducă la medicul veterinar.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page