Press "Enter" to skip to content

Care este cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia crește riscul de accident vascular cerebral

Experții de la Institutul canadian de cercetare în domeniul sănătății populației au descoperit că consumul de bere crește semnificativ riscul de accident vascular cerebral hemoragic, scrie revista „Newrobajoloji”.
În scopul studiului, experții au examinat obiceiurile alimentare a 26.000 de persoane.

Rezultatele arată că alcoolul, în general, crește riscul de hemoragie cerebrală cu 50 la sută. Totuși, această cifră diferă în funcție de tipul de alcool consumat.

Cinci băuturi alcoolice pe lună au crescut probabilitatea de accident vascular cerebral ischemic cu 29% și de accident vascular cerebral hemoragic cu 76%. Cinci doze de alcool echivalează, de exemplu, cu cinci pahare de vodcă sau două halbe și jumătate de bere.

Potrivit cercetătorilor, berea este cea mai nocivă băutură alcoolică pentru creier. Consumul acesteia crește riscul de accident vascular cerebral ischemic cu 21 la sută și de accident vascular cerebral hemoragic cu 73 la sută. Pe de altă parte, vinul nu are nici un efect asupra funcției cerebrale și a sănătății organelor în general. Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că alcoolul, indiferent de tipul său, trebuie consumat în cantități limitate.

Experții reamintesc că există două tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic, care este mai puțin frecvent, dar cu o rată mai mare de mortalitate, și ischemic.

Accidentul vascular cerebral hemoragic este cauzat de ruperea unui anevrism cerebral sau de o scurgere de sânge dintr-un vas cerebral slăbit. Un accident vascular cerebral ischemic apare atunci când un vas de sânge care transportă sânge către creier este blocat de un tromb (cheag). Tensiunea arterială ridicată este cel mai important factor de risc pentru acest tip de accident vascular cerebral.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page