Press "Enter" to skip to content

Când vor reveni magazinele și restaurantele la programul normal. Anunțul Ministrului Sănătății

Magazinele și restaurantele funcționează în prezent după un program special impus de către autorități pentru a limita mobilitatea și implicit răspândirea virusului. În curând, această restricție va fi ridicată, împreună cu alte măsuri care nu se mai justifică în contextul revenirii la normalitate.

Când revin magazinele la program normal

Ministrul Sănătății a anunțat că ridicarea restricțiilor se va face treptat și că ultima măsură la care autoritățile vor renunța va fi obligativitatea purtării măștii de protecție. Profesorul Alexandru Rafila a precizat că este posibil să renunțăm mai devreme la la restricțiile ce vizează închiderea magazinelor și a restaurantelor la orele 22.00.

La acest moment situație nu arată foarte bine în România, spre deosebire de alte state. De exemplu, la noi sunt peste 1000 de cazuri pe Secțiile de Terapie Intensivă, în timp ce în Olanda, sunt 100 de cazuri la ATI.

Ministrul Rafila crede că peste o săptămână vom intra în faza de descreștere, iar într-o lună vom intra în scenariile pe care le vedem acum în alte țări.

Cred că peste încă o săptămână o sa intrăm în faza de descreştere, va urma o săptămână de scădere constantă o săptămână şi, cam la două săptămâni de la acest debut de scădere a cazurilor, va începe şi scăderea cazurilor la ATI, cu precizarea că este posibilă o presiune mai mare pe spitale în oraşele cu incidenţă mare. În concluzie, cam într-o lună vom intra şi noi în scenariile pe care le vedem acum în alte ţări, a precizat Alexandru Rafila.

Când scăpăm de masca de protecție în spațiile deschise

Alexandru Rafila a făcut și câteva referiri la decizia Curții Constituționale cu privire la obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise. Acesta a precizat că decizia CCR privind neconstituționalitatea purtării măștii în aer liber trebuie respectată, și că odată cu publicarea hotărârii în Monitorul Oficial, masca de protecție în aer liber nu va mai fi obligatorie.

Rafila a declarat că utilizarea măștii de protecție în interior rămâne valabilă și a ținut să facă o recomandare românilor, atât în calitate de medic, cât și de simplu cetățean:

Ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane sta într-un spaţiu limitat chiar dacă este în exterior pentru că noi avem transmitere comunitară, a mai precizat Rafila.

Ministrul Sănătății a mai spus că autoritățile ar fi renunțat oricum la măsura utilizării măștii de protecție în exterior, în condițiile în care s-ar fi constatat că nu mai există transmitere comunitară.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page