Press "Enter" to skip to content

Când sunt Rusaliile în 2023. E sărbătoare cu cruce roșie, foarte importantă pentru ortodocși

Rusaliile se sărbătoresc în acest an pe 4 iunie, la distanță de 50 de zile de la învierea Mântuitorului. Creștinii respectă diferite tradiții și obiceiuri care se transmit din generație în generație, în diferite zone ale țării și iată care sunt acestea.

  • Când sunt Rusaliile în 2023
  • E sărbătoare cu cruce roșie, foarte importantă pentru ortodocși

Rusaliile sunt o sărbătoare importantă la români, moment în care creștinii vor merge la biserică pentru a asista la slujbă dar se vor bucura și de un weekend prelungit. Care sunt cele mai importante tradiții pe care trebuie să le urmezi.

Rusaliile pica pe 4 iunie 2023

În 2023 Rusaliile pică pe data de 4 iunie, la ortodocși, în timp ce catolicii vor sărbători pe data de 28 mai. Sărbătoarea se stabilește în funcție da Învierea Domnului, fiind la distanță de 50 de zile. Această zi este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.

Ce semnificație are aceasta sărbătoare cu cruce roșie

„Rusalii” provine din latinescul „rosalia” simbolizând sărbătoarea trandafirilor, dar și numele fetelor împăratului Rusalim, cunoscut pentru puterile sale magice. El reușea să seducă oamenii și îi pedepsea pe cei care nu respectau regulile.

A doua zi după Duminica Pogorârii Sfântului Duh, în Lunea Rusaliilor, este prăznuit Sfântul Duh, a treia persoană a Sfintei Treime, așa cum indică Penticostarul.

„Întru această zi, prăznuim pe însuși Preasfantul și de viață făcătorul și întru tot puternicul Duh, Carele este unul din Treime Dumnezeu…”.

Cum ne pregătim pentru Rusalii – tradiții importante

Pentru români există mai multe tradiții și superstiții de care se ține cont. Una dintr ele este împodobirea caselor cu ramuri de tei, plop, nuc sau stejar, pentru a alunga răul. Băieții care sunt mai tineri iau ramuri din păduri, le duc la biserică pentru a fi sfințite, apoi credincioșii le iau acasă. Ele se pot folosi pe tot parcursul anului.

În anumite zone ale țării se joacă Jocul Călușarilor, iar a doua zi, ei vor ieși la colindat pentru a alunga spiritele rele în casele în care vor intra.

Femeile fac descântece și alungă răul, apoi ung ușile caselor cu usturoi pentru a fi păzite de ghinion. În Ardeal, femeile sunt stropite cu apă proaspătă pentru a rămâne sănătoase și frumoase tot anul, acest obicei având denumirea de „udatul nevestelor”.

Creștinii merg la biserică cu crengi de nuc și tei pentru a le sfinți. Frunzele de nuc au semnificația limbilor de foc ce au coborât asupra apostolilor, în Ierusalim. După ce au fost sfințite, ele vor alunga spiritele rele.

Totodată, pe lângă tradițiile care se respectă în anumite zone ale țării, în prima și a doua zi de Rusalii, nu se vor spăla haine și nu se va face curat. Nu se merge în păduri sau locuri pustii fiindcă vei da peste duhurile rele, conform miturilor din popor.

Nu se merge la înot fiind pericol de înec și nici nu vei spune secrete altor persoane sau să te cerți cu cineva, astfel vei supăra spiritele rele.

A doua zi de Rusalii este zi liberă legală

A doua zi pe Rusalii, pe data de 5 iunie, angajații se vor bucura de o zi liberă. Ei vor avea parte de un weekend prelungit, mai ales că și 1 iunie este zi nelucrătoare. În România există 15 sărbători legale, moment în care se va primi o zi liberă din partea angajatorului.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page