Press "Enter" to skip to content

Când se schimbă ora în 2023. Se dă ceasul înainte în luna martie

În scurt timp vom trece la ora de vară. Acest lucru înseamnă că ziua va avea doar 23 de ore, fiind astfel cea mai scurtă din an. Când se schimbă ora în 2023?

  • Când se schimbă ora în 2023
  • Vom trece la ora de vară în luna martie

Românii se întreabă când vom trece oficial la ora de vară. Așadar, în foarte scurt timp, toată lumea va trebui să-și regleze ceasurile. Acestea se vor da înainte cu o oră, iar ora 03:00 va deveni ora 04:00.

Când se schimbă ora în 2023

În scurt timp, România va trece la ora de vară 2023. Așadar, în ultimul weekend din luna martie toți românii își vor da ceasurile cu o ora înainte. Pe data de 26 martie 2023, ora 03:00 devine 04:00.

Acest lucru înseamnă că, în noaptea de 25 spre 26 martie, vom dormi mai puţin.

La ce ne ajută ora de vară

Această trecere la ora de vară este și un bonus economic, în ceea ce priveşte consumul de energie electrică. Anii trecuți, mai multor țări din Uniunea Europeană li s-a solicitat să aleagă între ora de iarnă şi ora de vară. Motivul acestei cereri a vrut să îi facă pe oameni să nu mai treacă prin această schimbare de două ori pe an.

Țara noastră a ales, însă, să rămână la ora de iarnă pe parcursul întregului an, asta pentru că ora de iarnă este considerată ora standard.

Totuși, se pare că, din cauza pandemiei de coronavirus, acest proces a fost amânat pe termen nedeterminat.

Cum a fost introdusă ora de vară

George Vernon Hudson, entomolog neozeelandez, este cel care a utiizat schimbarea orei de vară. Acesta a menționat că are nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în anul 1895.

În Europa, schimbarea de oră se face în aproape toate. Excluse de pe lista sunt Islanda, Belarus și Rusia.

Când trecem din nou la ora de iarnă

Ora de iarnă este momentul în care ceasurile se dau înapoi. În acest fel, România revine la ora Europei de Est + 2 UTC.

Schimbarea la ora de iarnă se face în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, ceasurile vor indică ora 3.00 în loc de ora 4.00.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page