Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 9 august 2023. Sfântul Apostol Matia, făcător de minuni şi mare vindecător. Rugăciunea grabnic vindecătoare

Calendar ortodox 9 august 2023. Sfântul Apostol Matia, făcător de minuni şi mare vindecător. Rugăciunea grabnic vindecătoare

Calendar ortodox 9 august 2023. Sfântul Apostol Matia, făcător de minuni şi mare vindecător. În această zi, preoții le recomandă credincioșilor să citească rugăciunea grabnic vindecătoare către acest mare apostol.

Sărbători religioase 9 august 2022

Ortodoxe: Sfântul Apostol Matia

Greco-catolice: Sf. ap. Matia; [Sf. Tereza Benedicta a Crucii (Edith Stein), patroana Europei]

Romano-catolice: SF. TEREZA BENEDICTA A CRUCII; (Edith Stein), fc. m., patroană a Europei

Calendar ortodox 9 august 2023. Sfântul Apostol Matia, făcător de minuni şi mare vindecător

Sfântul Matia a fost ales în rândul celor doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos, în locul lui Iuda Iscarioteanul, prin tragere la sorți, potrivit crestinortodox.ro. Acesta s-a născut în Betleem, din tribul lui Iuda și a vestit Evanghelia lui Hristos în Iudeea, Macedonia și Etiopia. Sfântul Apostol Matia a fost adus la Templu din porunca arhiereului Anania, pentru a răspunde acuzațiilor aduse de iudei potrivit cărora ar propovădui un proroc fals pe Iisus Nazarineanul. Pentru că refuză să-și lepede credința în Hristos, Sfântul Apostol este bătut cu pietre până îşi dă sufletul.

Pentru a nu fi acuzaţi de romani că l-au ucis pe nedrept, iudeii i-au tăiat capul cu o secure, iar prin acest gest se explică de ce Sfântul Apostol Matia este considerat patronul măcelarilor şi al dulgherilor.

În anul 324, moaștele sale au fost aduse la Roma de împărăteasa Elena, iar o parte din ele a fost trimisă în Trier, cel mai vechi oraș din Germania. Aici, ele au fost descoperite în urma unor lucrări de restaurare a unei biserici. Ele au fost mutate în biserica abaţiei benedictine, care se va numi Sfântul Apostol Matia.

Aflându-se în Macedonia, păgânii elini i-au dat Sfântului să bea otravă care ar fi trebuit să-i provoace orbire. Bând din aceasta, Sfântul nu a păţit absolut nimic, ba, mai mult, a vindecat pe alţi 250 de oameni care orbiseră din cauza acestei băuturi.

Tot prin harul lui Dumnezeu, Sfântul Apostol a reuşit să se facă nevăzut trei zile, timp în care prigonitorii săi l-au căutat în zadar, a ieşit din temniţa încuiată şi a deschis pământul ca să îi înghită pe cei care voiau să îi ia viaţa. Totodată, în Iudeea, a vindecat orbi, surzi, şchiopi şi leproşi.

I-a înviat pe mulţi dintre cei adormiţi pentru veşnicie. După aceste minuni şi după cuvântul propovăduit de el, mulţi păgâni şi iudei s-au convertit la credinţa creştină şi s-au botezat în numele lui Hristos.

Rugăciune către Sfântul Apostol Matia

O, mărite Sfinte Apostol Matia, în planul lui Dumnezeu tu ai fost ales să iei locul nefericitului Iuda care și-a vândut Stăpânul. Tu ai fost ales datorită vieții tale juste și chemării Spiritului Sfânt.

Obține pentru noi harul de a duce o viață justă, precum ai dus tu, și să fim chemați de același Spirit spre a servi Biserica din toată inima. Apoi după o viață petrecută în dăruire și lucruri bune fă să fim primiți alături de tine în Rai, unde să cântăm pentru eternitate mărirea Tatălui, Fiului și Spiritului Sfânt. Amin.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page