Press "Enter" to skip to content

Calendar ortodox 4 noiembrie 2022. Sfântul Ioanichie cel Mare, mare făcător de minuni. Cum să i te rogi ca să te scape de ispite

Anual, pe 4 noiembrie, este prăznuit Sfântul Ioanichie cel Mare, mare făcător de minuni. Este unul dintres finţii care te poate scăpa grabnic de ispite dacă i te rogi cu credinţă.

Sărbători religioase 4 noiembrie 2o22

Ortodoxe: Sfântul Ioanichie cel Mare

Greco-catolice: Sf. ep. Ieroteu; [Sf. Francisc de Assisi]

Romano-catolice: Sf. Francisc din Assisi

Calendar ortodox 4 noiembrie 2022. Cine a fost Sfântul Ioanichie cel Mare

Sfântul Ioanichie cel Mare s-a născut în Bitinia și a trăit în timpul împăratului Leon Isaurul (717-740), potrivit crestinortodox.ro. În tinerețe, a luptat pentru distrugerea icoanelor. A fost un soldat remarcabil, reușind să-i salveze viața împăratului într-o luptă cu bulgarii.

După încheierea luptei cu bulgarii, decide să plece din armată și a să-și petreacă viață în mănăstire. După ce viețuiește în câteva mănăstiri, ia calea pustiului.

Din cauza invidiei, un monah a încercat să-l otrăvească, altul i-a dat foc chiliei, iar altul să-l străpungă cu toiagul, însă, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu a rămas în viață. A trecut la cele veșnice în jurul anului 846.

Calendar ortodox 4 noiembrie 2022. Minuni săvârşite în timpul vieţii

Sfântul Ioanichie a săvârşit numeroasele minuni atât pe parcursul vieții pământești, cât și după moarte. Sfântul Ioanichie a avut darul înainte-vederii, profețind sfârșitul împăraților Nichifor I și Mihail I Rangabe, precum și ascensiunea lui Leon al V-lea Armeanul, scrie Ziarul Lumina.

Alte relatări ni-l ilustrează pe acest sfânt ridicându-se de la pământ în timpul rugăciunii, apoi devenind nevăzut.

La un moment dat, Sfântul Ioanichie a ajuns într-o mănăstire în care se aflau o mamă și o fiică. Fiica, fiind puternic ispitită, voia să părăsească viața monahală și să plece în lume pentru a se căsători. Insis­tențele mamei de a rămâne în mănăstire nu au putut-o convinge. Sfântul Ioanichie a îndemnat-o, însă, pe tânără să pună mâna pe umărul său și s-a rugat să fie eliberată de acest necaz, preluând el ispita în loc.

Aceasta a rămas în mănăstire, dar din acel moment sfântul a început să fie din ce în ce mai încercat de ispite trupești. Dispus mai degrabă să moară decât să cedeze încercărilor, Sfântul Ioanichie s-a apropiat de un șarpe în speranța că acesta îl va mușca și va muri. Însă, imediat ce a atins şarpele, animalul a murit, iar cuviosul a fost eliberat de poftele păcatului.

Calendar ortodox 4 noiembrie 2022. Rugăciune către Sfântul Ioanichie cel Mare

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare; şi te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioanichie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page