Press "Enter" to skip to content

Căldura provoacă incendii devastatoare în toată lumea. În SUA, fumul a urcat până deasupra norilor

Oficialii au declarat starea de urgență într-o parte a Californiei unde se propagă, rapid și amenințător, cel mai mare incendiu activ din Statele Unite, care se apropie de rezervația naturală Yosemite.  

Peste 400 de pompieri luptă cu focul fără să aibă sorți de izbândă. 6.000 de oameni au fost evacuați din calea flăcărilor.

Nici Europa nu a scăpat de furia incendiilor. Grecia și Spania au de suferit de pe urma lor.

Un incendiu puternic de vegetație a izbucnit duminică în regiunea Peloponez din sudul Greciei, în apropiere de situl arheologic de la Olympia.

Flăcările s-au extins rapid și au distrus în calea lor gospodării din mai multe sate aflate în apropiere.

Până acum, autoritățile au evacuat cel puțin șase sate. În total, 125 de pompieri, însoțiți de 43 de autospeciale, patru avioane și patru elicoptere luptă ca să stingă flăcările.

Și Statele Unite se confruntă cu incendii uriașe, provocate de secetă. Pe dealurile de la poalele munților Sierra Nevada, un focar uriaș, denumit Oak Fire, a pârjolit în ultimele 2 zile o suprafață de peste 50 de kilometri pătrați, în comitatul Mariposa.

Mai mult de 400 de pompieri au fost mobilizați și luptă inclusiv cu mijloace aeriene, elicoptere și avioane anti-incendiu.

”Pompează 5.700 de litri de apă (dintr-un lac) la fiecare 45 de minute. Descarcă, de sus, tone de apă, încărcătură după încărcătură”.

Nu sunt speranțe ca incendiul să fie stins prea curând

Dar, recunosc autoritățile, nu sunt speranțe ca incendiul să poată fi stăvilit curând. Mai mult de 6.000 de persoane au fost evacuate, cel puțin 10 case și construcții au fost distruse și 2.000 sunt amenințate.

Un centru de evacuare a fost amenajat inițial la o biserică, dar apropierea periculoasă a potopului de foc a silit autoritățile să-l închidă și să-l mute la o școală elementară.

Fumul degajat de la Oak Fire este vizibil de la kilometri depărtare și a urcat chiar deasupra plafonului de nori, după cum se vede în această fotografie făcută prin hubloul unui avion de pasageri.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page