Press "Enter" to skip to content

Anunțul ministrului Alexandru Rafila despre noi restricții! Ce se va întâmpla din toamnă

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că numărul persoanelor infectate cu SARS CoV-2 a crescut cu 80%, potrivit ultimei raportări. Acesta a vorbit și despre eventuale restricții care ar putea fi aplicate în România în contextul unui nou val.

”Sigur că există o cauză (pentru această creștere, n.red.) ea este generată de faptul că în momentul de față, în Europa circulă o subvariantă Omicron cu un grad mare de transmisibilitate şi, mai mult, protecția oferită de vaccin sau chiar trecerea prin boală nu mai este eficientă și am înregistrat un număr apreciabil de cazuri de reinfecție în ultimele 90 de zile. Din cele 7.700 de cazuri raportate ieri, circa 1.300 erau cazuri care mai trecuseră o dată prin boală în ultimele 90 de zile, deci este clar că imunitatea este de slabă calitate în fața acestei variante, care, din fericire, produce îmbolnăviri care nu sunt foarte grave. Aţi remarcat şi dumneavoastră un număr relativ mic de persoane internate în secţiile de terapie intensivă, un număr mic de decese şi sperăm ca lucrurile să nu evolueze îngrijorător din acest punct de vedere”, a declarat Alexandru Rafila potrivit DCNews

Numărul de cazuri va crește în perioada următoare

Potrivit ministrului, în perioada următoare ”va continua această creștere timp de câteva săptămâni, este un fenomen normal, un val epidemic durează circa 8 – 10 săptămâni, așa că noi suntem în săptămâna 4, o să mai avem o creștere până undeva în jurul jumătății lunii august sau începutul lunii septembrie. Important este să reușim să oferim servicii medicale oamenilor din România în asistență medicală prespitalicească, astfel încât ei să poată să aibă acces rapid la diagnostic, evaluare şi tratament, bineînțeles, recomandările legate de izolarea la domiciliu sau, după caz, sperăm să fie cât mai puține cazuri în spital pentru cei care prezintă o simptomatologie accentuată sau comorbidităţi”. 

Simptomele noului Omicron

Simptomele noului Omicron, potrivit lui Alexandru Rafila, sunt asemănătoare vechilor variante: ”dureri de gât, tuse, febră, o stare de astenie, care poate să fie însă foarte discretă, aceste simptome pot fi foarte discrete, nu trebuie neapărat să ne gândim că e vorba de o boală gravă, poate să fie pur şi simplu o viroză respiratorie banală în foarte multe cazuri sau chiar asimptomatică, dar sunt şi situații în care simptomatologia este mai accentuată şi atunci e bine să ne testăm şi să ne prezentăm la medic”.  

Ce se va întâmpla din toamnă

Cât despre restricții, ministrul Sănătății speră că nu se va ajunge la astfel de scenarii.  

”Eu nu aș vrea să mergem cu scenarii de genul acesta, legate de restricții. Prefer să informez populația, să le ofer acces la investigații și tratament, iar măsurile de protecție individuală să devină obișnuite pentru marea majoritate a concetățenilor noștri. Nu cred că în momentul de față România poate să suporte o nouă introducere a unor restricții care să afecteze viața economică și socială. Gradul de suportabilitate a acestor restricții cred că a fost atins în trecut, când poate nu au fost luate măsurile cele mai potrivite din punct de vedere medical, dar mă rog. Nu are rost, asta este istorie. Important este că prefer să încercăm o campanie de informare, de educare a populației care să aibă un rezultat similar, dacă vreţi, sau chiar superior rezultatului obținut în urma introducerii unor restricții”, a mai spus Alexandru Rafila.  

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page