Press "Enter" to skip to content

Anunţ important pentru toţi românii! Klaus Iohannis a promulgat legea! Cum poţi să iei mii de euro de la stat

Președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat, miercuri, legea care aprobă programul guvernamental „Noua casă”. Planul facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului „O familie, o casă”, informează Administraţia Prezidenţială.

Actul normativ are ca obiect de reglementare aprobarea programului guvernamental „Noua casă”, care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.

Cei interesaţi pot achiziţiona prin acest program locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe, recepţionate la terminarea lucrărilor de construcţii noi sau de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Noutăți în programul “Noua Casă”

Programul „Noua Casă” diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel:

– cu un preţ de maxim 70.000 Euro – majoritatea locuinţelor achiziţionate prin Program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5% iar procentul maxim de garantare de 50%.

– cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro – locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.

Beneficiarii programului vor trebui să îndeplinească în plus şi condițiile de eligibilitate cerute de banca cu care au decis să lucreze.

Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Alte decrete semante de președinte

Tot miercuri, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretele pentru eliberarea din funcţie a doi magistraţi, ca urmare a pensionării acestora, transmite Administraţia Prezidenţială.

Conform sursei citate, şeful statului a semnat miercuri următoarele decrete:

– Decret privind eliberarea din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău a doamnei Mona-Irina Alexa, delegată în funcţia de prim procuror al acestei unităţi de parchet – pensionare;

– Decret privind eliberarea din funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a domnului Adrian-Ionel Sferle – pensionare, la data de 15 aprilie 2022.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page