Press "Enter" to skip to content

Ana, românca ajunsă patroană în Spania, după ce a început ca îngrijitoare. Femeia deține un magazin cu produse românești: „Viața mea era un dezastru”

Ana Maria Drăguțescu a plecat în Spania în 2005, când avea numai 21 de ani și era deja mama unei fetițe, pentru a lucra ca îngrijitoare. Românca a ajuns să aibă propria afacere.

Ana Maria avea doar 21 de ani când a părăsit România și a plecat în Spania pentru a munci ca îngrijitoare, timp de trei luni. Românca a făcut totul pentru a putea să-și întrețină fetița.

„Era pe vremea când încă nu eram în Uniunea Europeană și aproape că trebuia să te ascunzi pe stradă, nu m-am putut înregistra timp de câțiva ani”, spune ea, potrivit stiridiaspora.ro.

Cele trei luni s-au transformat înm aproape 20 de ani, trăind mai întâi în Madrid și apoi în Cáceres, unde a ajuns în 2009.

„Am muncit mereu, nu am încasat în viața mea indemnizații de șomaj, niciodată. Nu l-am cerut niciodată și nici nu știu cum să fac acest lucru. Joi am plecat de la un loc de muncă, iar vineri eram la altul, cu criză și fără criză”, a mai spus românca.

A lucrat mai întâi în industria hotelieră și de catering, ca ospătăriță și bucătăreasă, dar cu trei copii (de 22, 15 și cinci ani), viața profesională se bătea cap în cap cu cea personală.

„Îmi place să gătesc și este ceva ce mi s-a oferit în multe locuri, dar nu am putut din cauza orarului, pentru că am rămas singură cu copiii”, mai spune ea.

Așa că, până în 2019 a lucrat ca menajeră, „ăcând curățenie, având grijă de copii și gătind”, în diferite case.În ciuda anilor de muncă, avea abia „vreo șase sau șapte ani de cotizații. Când am văzut că viața mea profesională era un dezastru, mi-am spus: mai bine mă înregistrez, chiar dacă sufăr ca lucrător independent, dar știu că plătesc contribuțiile pe care ar trebui să le plătesc”.

Românca a decis să dea curs unei idei pe care o avea de ceva timp, de când a sosit la Madrid.

„Sunt foarte multe supermarketuri care vând produse românești, dar când am venit în Cáceres mi s-a părut ciudat că nu există niciunul aici”, spune ea.

În vara anului 2019 a devenit liber-profesionistă, iar în luna noiembrie a deschis „Transilvania este tradiție”, despre care spune că este „un multi-shop cu jumătate din produse din Europa de Est și cealaltă jumătate din America Latină”.

De aici clienții pot cumpăra lapte acru, murături, coaste afumate și alte produse românești, dar și produse din Polonia, Ucraina sau Bulgaria.

„Nu mă pot plânge, de un an de zile nu am adus niciun ban de acasă, ceea ce este deja o realizare”, spune românca.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page