Press "Enter" to skip to content

Greșeala uriașă pe care o fac cele mai multe gospodine! Motivul pentru care NU trebuie să mai lași vreodată oala cu ciorbă pe aragaz

Cea mai mare greșeală pe care o fac cele mai multe gospodine. Foarte multe persoane lasă supa sau ciorba pe aragaz, însă specialiștii avertizează că acesta poate fi un pericol uriaș pentru sănătate. Află care este motivul.

Una dintre greșelile frecvente comise de cele mai multe gospodine este să lase oala cu ciorbă pe aragaz. De obicei, femeile preferă să adopte acest obicei fără a conștientiza cât de problematic poate fi. Experții oferă detalii cu privire la pericolele asociate cu această practică comună, subliniind riscul la care se expun atunci când lasă preparatul pe un electrocasnic. Este important să știm cum să procedăm și ce informații ar trebui să aibă orice bucătăreasă în legătură cu acest aspect.

Multe femei se dedică pregătirii de supe sau ciorbe pentru cei dragi, în special în sezonul rece. Din păcate, multe dintre gospodine uită să-și pună problema corectitudinii acestui obicei, fără a conștientiza pericolul la care se expiun. Este posibil ca puține dintre ele să fi acordat atenție procesului de răcire și la impactul acestuia asupra sănătății celor dragi. Dacă și tu adopți această practică, este esențial să știi că aceasta poate afecta negativ sănătatea familiei tale. Este important ca bucătăresele să fie informate cu privire la faptul că lăsarea oalei cu ciorbă fierbinte pe aragaz poate favoriza dezvoltarea bacteriilor în alimente.

O modalitate eficientă de a permite ciorbei să se răcească fără a expune la vreun risc sănătatea este să o așezi într-o chiuvetă curată și să o acoperi cu un capac, apoi să lași apa rece să curgă peste ea. Specialiștii recomandă acest proces pentru cel puțin câteva minute. Un alt truc util este să adaugi cuburi de gheață în preparat pentru a accelera procesul de răcire.

Experții subliniază că alimentele pot fi contaminate cu bacterii dacă sunt lăsate să treacă de la o temperatură de 60 de grade Celsius la 20 de grade Celsius în doar două ore. Bacteriile care pot apărea în ciorbă, în absența acestui proces de răcire adecvat, includ Bacillus cereus, stafilococi și altele. Aceste microorganisme pot provoca toxiinfecții alimentare, necesitând asistență medicală.

Cele mai frecvente organisme care produc toxiinfecții alimentare sunt:

 • norovirusul (anterior denumit şi virus NorwalK);
 • salmonella;
 • clostridium perfringens;
 • campilobacter;
 • stafilococul auriu

Toxine care produc toxiinfecții alimentare:

 • produse de bacterii (enterotoxine, citotoxine, exotoxine, neurotoxine);
 • produse de plante (toxine din ciuperci, beladona);
 • produse de animale;
 • produse de pești

Care sunt factorii de risc?

 • vârsta (la persoanele în vârstă și la copii intoxicația alimentară are tendința de a se dezvolta în forme severe);
 • statusul imunitar și bolile cronice (persoanele care suferă de boli cronice pot suferi forme mai severe și cu o evoluție mai prelungită a toxiinfecției alimentare);
 • graviditatea (se asociază cu o scădere a imunității, de aceea femeile însărcinate pot dezvolta forme mai grave)

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page