Doliu in Romania. Tara noastra a pierdut una dintre cele mai mari valori

Este doliu in lumea culturala din tara noastra. Romania a pierdut o ilustra romanciera. Renumita scriitoare Ileana Vulpescu a decedat. Scriitoarea urma sa implineasca varsta de 89 de ani, in aceasta luna.

Anuntul trist a fost facut de prozatorul Radu F. Alexandru pe pagina sa de Facebook.

“A plecat dintre noi ilustra romanciera (”persoana care scrie romane”) care a fost Ileana Vulpescu. Niciun rand, niciun cuvant in media. Daca cel care s-a sfarsit ar fi fost un vestit manelist, steagurile ar fi fost atarnate in berna si s-ar fi cerut decretarea doliului national. Romania!…”, a scris Radu F. Alexandru pe Facebook.

Ileana Vulpescu (n. 21 mai 1932, Bratovesti – d. 12 mai 2021) a fost o filologa, lexicografa, prozatoare, romanciera si traducatoare romana.

Dupa o licenta in Litere (limba si literatura franceza), la Facultatea de Filologie a Universitatii din Bucuresti (1953-1958), a lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistica al Academiei si a colaborat la redactarea lucrarilor Dictionarul limbii romane si Dictionarul explicativ al limbii romane (1959-1975).

A fost sotia poetului si traducatorului Romulus Vulpescu.

Operele care au consacrat-o

Prima carte a sa, un volum de schite, nuvele si scurte piese de teatru, intitulata ″S.a.m.d″⁣ a fost lansata in 1969, fiind reluata si amplificata cu titlul ″⁣Candidatii la fericire″⁣ (1983). Povestirile sunt dominate de pesimism, respectiv de moartea cuiva drag, ratarea unei vieti sau neimplinirea. A urmat romanul ″⁣Ramas bun″⁣ (1975), in care scriitoarea evoca o familie din secolul al XIX-lea, care a fost premiat cu Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti (1976).

A scris proza si teatru, a tradus din literaturile engleza, franceza si spaniola si a semnat versiuni in limba franceza din literatura moderna si din cea contemporana romaneasca. Colaboreaza la ″Romania literara″⁣, ″⁣Vatra″⁣, ″⁣Flacara″⁣, ″⁣Romania Mare″⁣ s.a. In 1972 a devenit membra a Uniunii Scriitorilor din Romania.

Romanul care a consacrat-o a fost ″Arta conversatiei″⁣ (1980), care are ca subiect framantarile sentimentale ale unei doctorite, care a constituit si scenariul unui spectacol de mare succes, eroina principala a cartii fiind interpretata, pe scena Teatrului ″⁣Giulesti″⁣, de actrita Dorina Lazar, consemneaza volumul ″⁣Dictionarul scriitorilor romani″⁣ (2002).

In 1981 i-au fost decernate Premiile ″Ion Creanga″⁣ al Academiei Romane si ″⁣Cantarea Romaniei″⁣ pentru romanul ″⁣Arta conversatiei″⁣ (1980); in 1987 a primit Premiul ″⁣Flacara″⁣ pentru ″⁣Saruta pamantul acesta″⁣ (1987). In 1991, intreaga sa activitate literara i-a fost incununata cu premiul ″⁣Romania Mare″⁣. continuare 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *