Press "Enter" to skip to content

De ce nu e bine să pui magneți pe frigider. Te expui la riscuri uriașe

Magneții de frigider sunt printre cele mai întâlnite suveniruri pe care românii le cumpără din locurile în care se duc în vacanță. Cu greu găsești o casă în care să nu fie măcar câțiva magneți pe frigider, dar această dorință de a avea câte unul din fiecare loc vizitat ar putea avea urmări grave asupra sănătății. Află de ce nu e bine să-i pui pe frigider!

  • La ce riscuri te expui dacă pui magneți pe frigider
  • Pericolul e mai mare decât ai crede

Veste dură pentruu colecționarii de magneți de frigider. Mulți români au dezvoltat o adevărată pasiune pentru achiziționarea de noi magneți din vacanțe, care să le umple frigiderul de acasă. Acest obicei i-ar putea costa scump, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii elvețieni. Rezultatele explică de ce nu e bine să pui magneți pe frigider.

De ce nu e bine să pui magneți pe frigider

Modelele de magneți care reproduc tot felul de obiective turistice pot fi plăcute din punct de vedere estetic, dar nu și pentru sănătatea ta. Potrivit cercetătorilor elvețieni de la Universitatea din Zurich, magneții lipiți pe frigider sunt confecționați din metale care cresc riscul de infarct, în special în cazul persoanelor cu afecțiuni cardiace preexistente, care au implantat un stimulator cardiac, informează news.bbc.co.uk.

Totuși, unii sunt mai puțin dăunători decât alții. Cei obișnuiți, de culoare gri mată, au efecte negative reduse asupra sănătății, dar magneții puternici, din neodim-fier-bor, de regulă de culoare argintie, dăunează foarte mult sănătății.

Telefoanele mobile prezintă același pericol

Astfel, dacă o persoană cu stimulator cardiac se apropie la mai puțin de 3 centimetri de un magnet puternic, riscul de a da peste cap mecanismul stimulatorului cardiac crește exponențial și poate duce la infarct, potrivit studiului.

Specialiștii elvețieni au testat efectul magneților de neodim, de 8 grame, pe 70 de pacienți cu probleme cardiace. 41 dintre ei aveau stimulatoare cardiace și 29 aveau defibrilatoare cardioverter implantabile. Magneții mici au interferat cu toate dispozitivele pacienților, când aceștia se aflau la o distanță de maximum 3 centimetri.

După ce magnetul a fost îndepărtat, dispozitivele au funcționat din nou în în parametri normali, dar cerecetătorii avertizează că expunerea prelungită poate provoca daune permanente la aparatele respective. Potrivit acestora, telefonul mobil are același efect, din cauza multor componente confecționate din aceleași metale.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page