Press "Enter" to skip to content

Avertizare METEO: Urmeaza canicula si furtuni

Avertizare METEO. Ploile ne-au tot dat batai de cap. Potrivit meteorologilor, vinovat pentru vreamea extrema este un ciclon de pe Marea Neagra.

Bogdan Antonescu, expert in fenomene meteo extreme, ne spune cum va fi influentata vremea.

”Ciclonul de care vorbim acum este un raspuns la ceea ce se intampla in altitudine. In ultima saptamana am avut o structura in altitudine, o masa de aer rece, care cumva se roteste. Si, pe masura ce se roteste undeva la 5- 7 kilometri in atmosfera, ea influenteaza si ce se intampla la suprafata. Si atunci se formeaza ciclonul despre care vorbim, o zona cu presiune scazuta foarte mult.

Deja nu mai este ciclonul, incepe usor-usor sa se disipeze, in urmatoarea zi o sa dispara. Structurile acestea de aer rece care se formeaza in altitudine de regula rezista mult timp si de aceea am avut atat de multe ploi in fiecare zi, pentru ca el nu s-a deplasat”, a spus Bogdan Antonescu la ProTv.

Potrivit expertului meteo, ”atmosfera intotdeauna vrea sa ajunga intr-o situatie de echilibru. Tot ce vorbim aici- cicloni, manifestari de vreme severa, instabilitate – toate acestea sunt raspunsul atmosferei, care vrea sa ”scape” de ele, sa ajungem intr-o situatie de echilibru.

Urmeaza sa aduca mai multa umiditate spre Romania, instabilitate, furtuni si ploi.

In zilele urmatoare o sa avem o perioada cu incalzire accentuata, vom avea temperaturi mari, vom avea canicula, furtunile o sa alimenteze in continuare atmosfera, care o sa fie in continuare umeda, daca adaugam si aceste temperaturi accentuate, atunci p sa avem probleme cu indicele acesta de caldura-umezeala”.

”Nu o sa mai ploua mult, deja la sfarsitul zilei de azi o sa dispara complet. Dar saptamana viitoare, pentru ca in continuare o sa avem umiditate, o sa fie instabilitate dupa amiaza, nu o sa mai avem ciclonul, dar o sa avem soare care o sa incalzeasca pamantul si apoi atmosfera”, declara Antonescu.

Vom avea temperaturi ridicate saptamana viitoare, soare, dar si episoade cu furtuni.

”Ar trebui sa ne obisnuim ca e normal ce se intampla”

”Nu cred ca este o luna a recordurilor, cea mai ploioasa luna iunie din ultimii 40 de ani, sa zicem, probabil o sa fie doar o luna ploioasa peste medie.

Luna iunie este una de tranzitie, trecem de la primavara la vara, cand avem incalzire mare, este asociata in special cu instabilitate. Intr-un fel este bine ca avem asa de multe precipitatii in anumite regiuni, pentru ca am avut o perioada de seceta. continuare 

Be First to Comment

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *